Bespaartips

Bespaar op zakelijke afvalkosten met deze tips

Het is natuurlijk elke dag opnieuw leuk om te ondernemen. Alleen zijn er wel allerlei zaken waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan afvalmanagement. Je zal afval produceren, dit moet je laten ophalen en daar zijn kosten aan verbonden. Een goede restafval container is belangrijk, maar er is meer nodig. Deze tips zullen je erbij helpen.

1. Maak het circulair

De circulaire economie draait om het werken zonder afval. Alles kan steeds weer opnieuw als grondstof worden gebruikt. Dit klinkt moeilijker dan het is. Samen met Milieu Service Nederland kan je bijvoorbeeld op de juiste manier inzamelen. Daarnaast kan je je inkoopbeleid eens onder de loep nemen en meer recyclebaar materiaal kiezen. Er zijn talloze andere manieren waarop je steeds weer aan nieuwe grondstoffen kan komen.

2. Neem de afvalinzameling nog eens door

Het inzamelen van afval kan nog veel efficiënter dan je het nu doet. Je moet bijvoorbeeld goed weten welke afvalstromen er zijn. Door dit goed bij te houden weet je niet alleen wat, maar ook hoeveel er vrijkomt. Daar kan je dan vervolgens je inzameling op aanpassen om duurzamer en efficiënter te worden. Waardoor je dus uiteindelijk het nodige kan besparen. De afvalanalyse is een essentiële stap die in elke onderneming gezet moet worden om een goed afvalbeleid te kunnen voeren. Dit is zowel voor het milieu als voor je portemonnee van belang.

3. Een betere wijze van scheiden

Het scheiden bij de bron kan voor flinke besparingen zorgen. Zoals al eerder werd gesteld is gescheiden afval ophalen veel voordeliger dan restafval. Wanneer je dus minder restafval hebt, dan zullen ook je kosten omlaag gaan. Natuurlijk zitten er talloze andere voordelen aan het verminderen van de berg restafval. Er is wel een belangrijk punt van aandacht, want het scheiden van afval moet wel zuiver gebeuren. Je moet er veel tijd aan besteden om iedereen in het bedrijf dit goed te laten doen.

4. De werkvloer anders inrichten

Besparen op je afvalkosten kan ook door het bedrijf anders in te richten. Dat doe je door het kantoor op allerlei manieren te vergroenen. Zo stimuleer je de medewerkers ook direct om mee te doen aan zuivere afvalinzameling. Dat begint al met het weghalen van prullenbakken onder de bureaus. Zorg dat de afvalbakken op logische centrale plekken komen te staan. Stel doelen en denk na over beloningen als die doelen bereikt worden. 

5. Samen aan de slag

Samenwerking is een goede manier om de kosten te drukken. Dat kan je binnen je bedrijf doen met je medewerkers. Je kan het met bedrijven onderling doen, bijvoorbeeld door samen contracten af te sluiten. Daarnaast kan je het ook doen met organisaties die zich bezighouden met duurzaamheid en afvalinzameling.

Gerelateerde artikelen

Back to top button