BeleggenFinanciënSparen

Beleggen? Goed idee maar let wél goed..

Beginnen met beleggen
Beginnen met beleggen

Eigenlijk is de keuze niet zo moeilijk. Je kunt je spaargeld op een spaarrekening zetten bij je bank of je gaat beleggen. In de wetenschap dat je spaargeld je bij de bank tegenwoordig zelfs geld kan kosten, is het logisch dat meer mensen hun heil zoeken op de beurs. Daar ligt de winst voor het grijpen.  Maar; het is niet alles goud wat er blinkt op de beurs. Zo dien je de basisbeginselen van de beurs wel goed onder de knie te hebben. De beurswereld is tamelijk complex en allesbehalve transparant. Kwestie van goed opletten dus. We geven je alvast wat tips om wél rendement uit je spaargeld te halen. Beginnen met beleggen is namelijk niet gemakkelijk.

Beginnen met beleggen: Stel een doel

Zomaar wat doen op de beurs is vragen om problemen. Beleggen is weten wat je wilt en dus stel jij vooraf een duidelijk beleggingsdoel. Stel jezelf bovendien ook de vraag of je het ziet als een hobby of dat de insteek is om serieus geld te gaan maken.

Ken je financiële mogelijkheden

Behalve het stellen van een doel is het ook belangrijk om met jezelf af te spreken hoeveel geld je wilt investeren als je wilt beginnen met beleggen. Gebruik nooit geld dat je nodig hebt als bijvoorbeeld je wasmachine stuk gaat. Bij voorkeur gebruik je alleen geld dat je niet nodig hebt.

Risicospreiding

Je kunt natuurlijk al je geld in een aandelenpakket steken. Als het goed gaat, maak je de meeste winst. Gaat het echter niet goed, dan komt er een snel einde aan je beursavontuur.  Door voor verschillende beleggingen te kiezen beperk je het risico en ben je niet alles kwijt als een bepaalde belegging niet brengt wat je gehoopt had.

Gebruik je verstand

De beurswereld is een bijzondere  én een emotionele wereld. Als het tegenzit dan baal je stevig. Dan ook kunnen de emoties hoog oplopen. Ook dan is het echter vooral zaak je gezonde verstand te blijven gebruiken. Beslis nooit niets als je overmand bent door emoties.  Emoties mogen nooit de overhand krijgen.

Strategie

Vooraf bepaald je de strategie. Je stippelt een bepaalde route uit die naar succes moet leiden. Het is belangrijk je aan die route te houden. Wijzig je koers niet na de eerste tegenslag of eerste winsten. Houd je vast aan de strategie. Daar heb je immers lang en goed over nagedacht.

Meer dan aandelen

Uiteraard kun je behalve aandelen ook in opties gaan. Besef dan wel dat dit ingewikkelder is dan de handel in aandelen.  Lees je dus eerst goed in. Je zou opties kunnen overwegen omdat je daar meer mogelijkheden hebt en er meer constructies mogelijk zijn.

Tijd

Wat je ook goed met jezelf afspreekt is de tijd die je aan het handelen in aandelen wilt besteden. De voorbeelden van mensen die zich er helemaal in verliezen, liggen voor het oprapen. Ook nu geldt dat wat je met jezelf afspreekt ‘heilig’ is.  Je bent steeds trouw aan die afspraken. Zo blijft het voor iedereen leuk en zo heeft het gezin ook nog iets aan je.  

Gerelateerde artikelen

Back to top button