Overig

Tips om duurzamer te leven

Wil je graag duurzamer leven? Dan zijn er veel dingen die je kunt doen. Hierdoor kan het lastig zijn om een start hiermee te maken. Te veel keuzes zorgt namelijk voor keuzestress. Om het je makkelijker te maken hebben we daarom een aantal tips om duurzamer te leven voor je op een rijtje gezet.

Koken en eten

Met de manier hoe je kookt en de keuzes qua eten kan je makkelijk duurzamere keuzes maken. Zo is het veel duurzamer om elektrisch te koken. Helaas hebben nog veel huizen een gasaansluiting. Je kunt eventueel dan een elektrische kookplaat aanschaffen als je graag elektrisch wilt koken. Wil je hier nog niet naar overstappen? Dan kan je ook besparen op gas door minder vaak te koken op gas. Voor het koken van rijst kun je bijvoorbeeld een elektrische rijstkoker gebruiken. Ook kan je het stomen van eten elektrisch doen met een stoomkoker. Door te mealpreppen bespaar je ook gas en elektriciteit. Mealpreppen houdt in dat je meerdere maaltijden per keer maakt. Hierdoor hoef je minder vaak te koken. Zorg daarnaast dat je de juiste porties kookt. Zo voorkom je dat je restjes moet weggooien. Dit is ook slecht voor het milieu. Heb je toch restjes? Vries deze dan zoveel mogelijk in of eet ze binnen twee dagen op. Heb je losse groente over? Dan kun je makkelijk via websites de groente invullen. Vervolgens krijg je suggesties voor recepten met deze groentes. Daarnaast kun je een stuk duurzamer leven door vaker plantaardig te eten. Eet bijvoorbeeld een keer per week vegetarisch. Vervang je stukje vlees dan bijvoorbeeld door peulvruchten. Alle beetjes helpen. Alleen al de keuze voor plantaardig beleg in plaats van vlees is duurzamer. 

Keuzes qua kleding

Door zoveel mogelijk voor tweedehandse kleding te kiezen ben je een stuk milieubewuster bezig. Wil je toch nieuwe kleding? Kies dan voor duurzamere merken. Zelfs met je keuzes voor lingerie kun je duurzamere keuzes maken. Hoe dan? Dat kan je doen door menstruatie ondergoed te gebruiken. Hierdoor hoef je geen gebruik te maken van tampons of maandverband. Dit is beter voor het milieu. Lingerie koop je liever niet tweedehands, omdat het niet hygiënisch is. Wel kun je kiezen voor lingerie van milieuvriendelijke merken.

Manieren van reizen

Maak vaker gebruik van duurzame manieren van reizen. Pak bijvoorbeeld vaker de fiets dan het ov of de auto. Een elektrisch voertuig is ook een betere keuze. Ga eens op vakantie met de trein. De trein heeft namelijk een veel minder grote CO2-uitstoot dan het vliegtuig. Als je geruime tijd van tevoren je treintickets boekt, is het sowieso vaak erg voordelig. Wil je toch graag met het vliegtuig op vakantie? Dan kan je eventueel een groter bijdrage leveren ter compensatie van de CO2-uitstoot.

Elke stap die je maakt naar een duurzamer leven is een goede stap. Veel succes!

Gerelateerde artikelen

Back to top button