Mode

Bandana’s: achterhaald of hip?

Door de decennia heen zijn bandana’s net als zoveel andere mode-accesoires mateloos populair en hopeloos ouderwets geweest. Het dragen van een bandana brengt echter een wereld aan mogelijkheden met zich mee als je stijlvol en gekleed van huis wilt gaan. Het is een gemakkelijke optie om je outfit naar een hoger niveau te tillen en daar maken actrices, zangeressen en andere bekende dames graag gebruik van. 

In het Nederlands is de naam bandana wel bekend, maar hij wordt niet zo vaak gebruikt. De term boerenzakdoek is bekender. Deze zijn gemaakt van katoen worden bijvoorbeeld gedragen door cowboys en boeren en zijn voornamelijk bedoeld om zweet en stof op te vangen.

Een bandana is net als een boerenzakdoek eigenlijk niets anders dan een vierkante lap stof. Voor heren gebruikt men ook wel de naam halsdoek, hoewel bandana’s iets kleiner van formaat zijn. Bandana’s worden net als damessjaals meestal gemaakt van zijde of satijn. Ze worden gemaakt in vele kleuren en prints en er zijn vele fraaie zijden exemplaren online te verkrijgen. 

Opties voor het dragen van bandana dames

Er zijn veel mogelijkheden voor het dragen van een bandana. Wellicht de meest bekende optie is om  ze op de klassieke manier om de hals te dragen. Vroeger deed de wereldberoemde actrice Audrey Hepburn dat vaak. Er zijn echter nog veel meer stijlvolle en moderne manieren om een bandana te dragen, we geven er een aantal:

  • Om de hals met een knoop aan de zijkant
  • Klassiek om de hals maar dan ingestopt in de blouse
  • Enigszins gedurfd maar ook heel speels: als een topje
  • Om de pols
  • Als een riem
  • Als hoofdband
  • Aan je handtas

Daarnaast kun je de bandana dubbelvouwen zodat er een driehoek ontstaat. Deze kan je met de punt naar voren vastmaken, maar ook onder een oor of juist aan de achterkant voor een sportieve look. Daarnaast kan je een bandana opvouwen tot een smalle of iets bredere reep stof en deze op 1 van de drie hierboven genoemde manieren om je hals knopen. 

Zoals je ziet zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Het is slechts een kwestie van de juiste manier kiezen die past bij jouw look en jouw gevoel van die dag. En dat gevoel kan de volgende dag uiteraard weer helemaal anders zijn. Wat is er leuker dan een grijze, druilerige dag een beetje op te fleuren door een vrolijk gekleurde bandana te dragen?

Kleuren en patronen

Vaak hebben bandana’s een effen rand maar ze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en patronen. Op die manier kun je afwisseling in je outfit aanbrengen en een bandana kiezen die bij de rest van je kleren past. Er is geen kleur denkbaar of er is wel een bandana van gemaakt. 

De binnenkant kan uit diverse patronen bestaan. Denk bijvoorbeeld aan gekleurde ronde of vierkante stippen, een stijlvol bloemmotief  of een patroon met meerdere mandala’s en geometrische vormen en figuren. Een combinatie van deze patronen is ook mogelijk. Op die manier voegt de bandana niet alleen kleur maar ook afwisseling aan je aan je outfit toe.  

Op de catwalk hebben we onlangs gezien dat er in de lente van 2023 veel kleding met bandana-print gedragen gaat worden. Dat geeft duidelijk aan hoe modern hij is!

Conclusie

De bandana voor dames is eigenlijk nooit echt uit. Zoals de nieuwe trend op de catwalk wel aangeeft is de bandana momenteel zelfs helemaal hip en happening. Je moet alleen even de juiste stijl en de goede kleuren voor jou zien te vinden en dan heb je een eindeloze reeks aan mogelijkheden om er modebewust bij te lopen.  Als je bijvoorbeeld een wit T-shirt op een spijkerbroek aanhebt kun je daar een stijlvolle draai aan geven door een elegante bandana erbij te dragen. Je maakt dan van een basic stijl juist iets bijzonders. The sky is the limit, zoals ze in het Engels zeggen. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button