Bespaartips

5 tips om zonder problemen je scooter theorie examen te halen

Ben jij bezig met het behalen van je scooter rijbewijs? Een rijbewijs voor de scooter is natuurlijk super handig, omdat je met een scooter overal veel sneller kunt komen dan met de fiets. Toch kan het behalen van dit rijbewijs voor sommigen erg lastig zijn, bijvoorbeeld

door faalangst, dyslexie of moeite met theorie uit je hoofd leren. In dit artikel geven we je vijf tips om makkelijker je scooter theorie te kunnen halen!

1. Onderschat het examen niet

Ten eerste is het belangrijk dat je het theorie examen voor je scooter rijbewijs niet onderschat. Het is best een pittig examen, dus verwacht niet dat je het zonder te leren kunt halen. Uit onderzoek blijkt dat het maar ongeveer de helft is die voor de eerste keer slaagt voor hun scooter theorie. Het is daarom verstandig om je goed voor te bereiden, zodat de kans groter is dat je bij de 50% hoort die het wel de eerste keer haalt.

2. Leer gespreid

Het komt vaak voor dat mensen de avond voor hun examen ineens uren achter elkaar gaan leren voor hun theorie examen. De kans dat alles dan blijft hangen, is echter veel kleiner dan wanneer je gespreid leert en dus op tijd begint met het leren van de theorie. Herhaling zorgt er namelijk voor dat je dingen veel beter kunt onthouden. Je kunt beter iedere dag een uur leren, dan in één dag 5 of 6 uur achter elkaar. Op een gegeven moment nemen je hersenen de informatie toch niet meer op.

5 tips om zonder problemen je scooter theorie examen te halen

3. Maak samenvattingen van de geleerde stof

Wat goed helpt om te controleren of je de stof begrijpt en of het is blijven hangen, is het maken van samenvattingen van de stof die je leert. Dit is een actieve vorm van leren en een samenvatting is natuurlijk sneller om door te lezen dan het hele theorieboek. Het is dus een manier van testen of je de grote lijnen van de leerstof snapt en een goede manier om in het vervolg efficiënter te kunnen leren.

4. Maak oefenexamens om te testen of je de stof beheerst

Naast het maken van samenvattingen is het verstandig om oefenexamens te maken, zodat je al een beetje gewend raakt aan de vraagstelling van de theorie examens. En je kunt dan natuurlijk meteen testen of je de theorie al goed beheerst en aan welk onderdeel je eventueel nog moet werken. Maak niet telkens hetzelfde oefenexamen, maar zoveel mogelijk verschillende examens, zodat je over alle stof vragen hebt gehad. Voor het oefenen van examens moet je vaak wel betalen, maar het is het zeker waard.

5. Leer van fouten en vertrouw op jezelf

Schrijf tijdens het maken van oefenexamens op welke vragen je fout had, zodat je die theorie nog even extra door kunt nemen voor het examen. En vertrouw op jezelf tijdens het examen, twijfel niet te veel. Het eerste antwoord dat in je hoofd opkomt is vaak het juiste!

Gerelateerde artikelen

Back to top button