5 onmisbare tips rondom het gebruik van condooms
Condooms zijn waarschijnlijk wel een van de meest gebruikte producten van Nederland. En dat is maar goed ook, want het gebruiken van condooms is erg belangrijk voor het voorkomen van zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen. Jongeren kunnen zelf condooms kopen, zowel in supermarkten en bij drogisten als online. Het kan soms alleen wat ongemakkelijk zijn om vragen te stellen aan je ouders over condooms. Daarom geven wij je in dit artikel een aantal tips rondom het gebruik van condooms!
Wat is een condoom?
Een condoom is een anticonceptiemiddel dat ook beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals HIV en herpes. Het is een soort rubberen hoes die je over de penis draagt tijdens vaginale en orale seks. Een condoom vangt zaadcellen op en voorkomt zo dat ze in de vagina terechtkomen. Dit voorbehoedsmiddel wordt gerekend tot de barrière methode van anticonceptie. Condooms worden vaak in combinatie met glijmiddel gebruikt, zoals bijvoorbeeld de Durex gel, dit omdat het anders kan schuren in de vagina.
Tips voor het effectief gebruiken van een condoom
Om een condoom effectief te kunnen gebruiken, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:
- Keurmerk: Gebruik altijd condooms met een Europees CE-keurmerk op de verpakking. Zo weet je zeker dat je condooms gebruikt van een hoge kwaliteit. Deze zijn vaak wel wat duurder, maar je wil natuurlijk wel betrouwbare condooms kopen.
- Opbergen: Bewaar de condooms op een koele plek en niet direct in het zonlicht. Mensen bewaren hun condooms vaak in een tas, maar dat is niet altijd even handig, of ze moeten in een apart vak zitten waar niets anders in zit. Voorwerpen zoals sleutels of muntgeld kunnen de condooms bekrassen of beschadigen, waardoor deze niet meer betrouwbaar zijn.
- Glijmiddel: Wil je glijmiddel gebruiken bij het condoom, kies dan het liefst voor glijmiddel op waterbasis. Glijmiddel met andere bestanddelen kan een condoom beschadigen, waardoor de betrouwbaarheid afneemt. Gebruik daarom ook geen vaseline of olie. Ook vaginale crème en zalven kunnen de veiligheid van een condoom aantasten. Kijk hier dus altijd mee uit!
- Maat: Zorg dat je altijd de juiste maat neemt als je condooms gaat kopen. Doe je dit niet, dan kunnen ze gaan knellen of juist te los zitten, waardoor ze minder betrouwbaar zijn. Ze zijn in veel verschillende maten verkrijgbaar en Durex heeft ook de speciale Durex xl condooms.
Hebben condooms bijwerkingen?
Condooms kunnen maar weinig bijwerkingen hebben, zeker vergeleken met andere vormen van anticonceptie. Het kan voorkomen dat je gevoelig bent voor het rubber en dat je huid hierop reageert. Ben je allergisch voor latex? Zorg dan dat je latexvrije condooms aanschaft!