InterieurOverig

Zelf een goedkope thuisgym maken

Sporten is goed voor je, zowel voor lichaam als geest. Maar lang niet iedereen komt eenvoudig aan zijn dagelijkse portie beweging of krachttraining. Ga jij niet graag naar de sportschool en heb je ook het geld niet om thuis veel materiaal aan te schaffen? In deze blog op Slimmeboefjes.nl leren we jou zelf een goedkope thuisgym maken. Zo kan je voor een kleine investering thuis sporten wanneer het jou uitkomt!

Waarom thuis sporten? 

Maar waarom zou je een homegym maken wanneer je voor nog geen 20 euro bij de plaatselijke Basic-Fit of Fit For Free kunt sporten? Thuis trainen heeft een aantal voordelen. Zo hoef je maar 1 keer thuis fitness materiaal te kopen in plaats van elke maand een abonnement te betalen. Een thuisgym geeft jou ook veel vrijheid. Je kunt namelijk op elk gewenst moment sporten, zonder dat je naar een andere locatie toe hoeft te reizen. 

Een ander voordeel van thuis sporten is dat de omgeving vertrouwder is. Zeker voor beginnende sporters kan een grote sportschool behoorlijk intimiderend voelen. Je denkt dat iedereen naar je kijkt en oordeelt over je lichaam en de manier waarop je traint. Natuurlijk is dit niet zo, maar we begrijpen je gevoel. Thuis heb je hier geen last van! Je traint alleen of samen met je partner en kunt heerlijke vrijuit bewegen. Zet ook nog eens je favoriete muziek op en je hebt geen excuus meer om niet te gaan knallen! 

Goedkope thuisgym maken

Om lekker te kunnen sporten thuis heb je helemaal niet zoveel materialen nodig. Eigenlijk kun je met een fitness matje, springtouw, setje dumbbells, kettlebell en een paar weerstandsbanden al veel verschillende oefeningen doen. Met dumbell oefeningen en lichaamsgewicht-oefeningen kun je namelijk je spieren flink aanpakken. De bovenstaande fitness materialen kun je samen voor nog geen 150 euro wel aanschaffen. 

In deze blog gaan we echter kijken naar een goedkope thuisgym voor de meer ervaren krachtsporters. Sporters die meer nodig hebben dan de bovengenoemde basisspullen. Maar wat heb je dan nodig bij een goedkope homegym maken?

  • Halterstang met schijven
  • Fitness bankje
  • Squatrack
  • Pull-Up Bar

Halterstang met schijven

Wil je je hele lichaam goed kunnen trainen? Dan is een halterstang of barbell het eerste wat je gaat kopen. Je kunt met een barbell namelijk alle belangrijke fitness oefeningen doen, zoals de Squat, Deadlift, Bench Press, Barbell Row en Shoulder Press. Kies voor een stang van 30 mm met een lengte van 160 – 170 cm. Deze zijn goedkoper dan een Olympische stang (50 mm) en passen bovendien beter in je thuisgym. Ze zijn namelijk ook korter.

Vervolgens ga je bepalen hoeveel  gewicht je nodig hebt. Overschat jezelf niet, want het is zonde om veel geld uit te geven aan schijven die je toch nooit gebruikt. Zorg er natuurlijk wel voor dat je gewicht in huis hebt waar je een tijd mee vooruit kunt. Je wil  namelijk sterker worden! Je hebt de keus uit rubberen, gietijzeren en kunststof halterschijven. Ook schijven gevuld met water of zand behoren tot de mogelijkheden (en zijn goedkoper).

Voor een goede halterstang betaal je ongeveer 75 euro en de prijs van de schijven is afhankelijk van het door jou gekozen materiaal en natuurlijk de aantal kilo’s. Zwaardere schijven zijn logischerwijs duurder dan lichte gewichten. 

Fitnessbankje voor jouw homegym

De volgende aankoop voor jouw goedkope thuisgym is een fitnessbankje. Deze gebruik je bij allerlei oefeningen met dumbbels, maar ook bij zwaardere oefeningen zoals bankdrukken (je kunt hem dan in je Squatrack neerzetten). De beste optie is een verstelbare halterbank met een houder voor je stang. Dan kun je eenvoudig bankdrukken of shoulder presses doen. 

De goedkoopste optie is om te kiezen voor een plat fitnessbankje. Deze kosten zo’n 70 tot 90 euro. De mogelijkheden zijn daarmee echter beperkt. Het is beter om een fitnessbankje te kopen waarvan je de leuning kunt verstellen. Zo kun je hem schuin zetten voor incline oefeningen. De kosten voor zo’n multifunctionele fitnessbank zijn ongeveer 125 tot 140 euro. 

Stevig Squatrack kopen

Een belangrijke investering voor een serieuze krachtsporter is een goed Squatrack. Dit is namelijk het middelpunt van jouw thuisgym. Je kunt hier natuurlijk squatten, maar je gebruikt hem voor bijna alle zware oefeningen in combinatie met je halterstang. Daarom is het belangrijk dat je kiest voor een rack van hoge kwaliteit. Je wil veilig trainen en hebt daarbij een stabiel en stevig Squatrack nodig.

Je wil niet omvallen tijdens een het racken van je barbell met zware gewichten tijdens een Squat sessie. Investeer daarom in een goed rack waarbij je een veilig en zeker gevoel hebt. De kosten hiervoor zullen ongeveer 400 – 500 euro zijn. 

Optrekstang

De Pull Up is een zeer goede oefening voor het trainen van je rugspieren, maar ook je biceps worden flink getraind bij het optrekken. Je kunt thuis eenvoudig optrekken met een optrekstang (ook wel Pull Up Bar genoemd). Kijk hierbij eerst goed waar je de stang wil monteren. Je hebt namelijk de keus uit wandmontage en dakmontage. Voor ongeveer 40 tot  60 euro koop je al een goede optrekstang. 

Met deze fitness materialen kun jij zelf een goedkope thuisgym maken. Train jij liever thuis of in de sportschool?

Gerelateerde artikelen

Back to top button