Ergonomisch thuiswerken: Tips &tricks
- Zet de laptop op minimaal 50 centimeter afstand
- Goede verlichting zorgt voor goed beeld op je scherm
- Goed meubilair is essentieel
Ergonomisch werken geldt niet alleen op kantoor maar geldt zeker ook als je thuiswerkt als de norm. Logischerwijs komt thuiswerken in deze tijd immers steeds vaker voor. Als je niet aan de ergonomie denkt, dan is de kans op klachten aan bijvoorbeeld de rug en nek bijzonder groot. Je wordt dan beduidend minder productief en dat is uiteraard niet de bedoeling.
Een goede werkhouding voorkomt klachten aan je nek, schouders en rug
Het is simpel; met een goede werkhouding voorkom je gezondheidsklachten. Voor een goede werkhouding spelen ergonomische bureaustoelen een doorslaggevende rol. Ze vormen de basis van een goede werkhouding. Als thuiswerken ook binnen jouw organisatie de nieuwe manier van werken wordt, investeer dan vooral in een goede bureaustoel. Heb je een ergonomische bureaustoel, dan lopen de rugleuning en de zitting met verschillende spanning langs acht dwarszones. Zo ervaar je de beste ondersteuning en voorkom je pijn in de rug, schouders en nek. Ergonomische stoelen hebben een hoog zitcomfort en je zit altijd in een gezonde zithouding.
Soms moet jij je werk aan de keukentafel doen
Soms moet je improviseren en moet je noodgedwongen je werk aan de keukentafel doen. Ook dan zijn er manieren om de ergonomie in de gaten te houden. Wat betreft de zithouding; ga altijd goed naar achteren zitten en zet de voeten plat op de grond. De knieën plaats je het liefst in een hoek van 90 graden, dit is vaak een wat lagere stand. Zorg er bovendien voor dat dat de rugleuning van de stoel je gehele rug ondersteunt. Wat betreft de muis is het beter om met een losse muis te werken en die los te laten wanneer je die niet gebruikt. Werken aan de keukentafel doe je ook bij voorkeur met een los toetsenbord. Zo kun je de laptop beter op de juiste hoogte stellen. Dit kan met een standaard, een paar boeken bieden vaak ook al uitkomst. Je kunt bovendien altijd een kussen in je rug plaatsen. Dat kan nooit kwaad.
Voorkom nare spiegeling op je beeldscherm
Aan tafel plaats je de laptop recht voor je. Zorg ervoor dat de afstand minimaal 50 centimeter is en dat je als je recht vooruit kijkt het bovenste gedeelte van je beeldscherm ziet. Zorg ook altijd voor goede verlichting, zodat je nare spiegeling op je beeldscherm kunt voorkomen. De helderheid van je scherm hoeft dan meestal ook niet zo hoog te staan, wat weer beter is voor je ogen. Zo zie je maar, ook als je een keertje aan de keukentafel moet zitten, kun je ervoor zorgen dat je toch rekening houdt met ergonomisch werken. Merk je gedurende de dag dat je last begint te krijgen van lichamelijke klachten, vergeet dan de volgende keer niet om wat meer te bewegen. Loop een keer vaker naar je koffieapparaat of loop in je pauze bijvoorbeeld een klein rondje. Lichaamsbeweging kan nooit kwaad!