Financiën

Een creditcard aanvragen? Dit zijn de voor- en nadelen!

Je zult wel vaker tegenkomen dat je een creditcard nodig hebt als je een online aankoop wil doen, bijvoorbeeld bij het boeken van een reis of het huren van een auto. Ook als je in het buitenland iets wil kopen moet dit soms met een creditcard, met name in Amerika. Een creditcard aanvragen is in principe een eenvoudig proces, maar is het wel altijd zo verstandig? En wat moet je weten voordat je er aan begint? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van een creditcard voor je op een rij!

Wat is een creditcard?

Een creditcard is een middel dat men veel gebruikt voor online betalingen, met name aan buitenlandse winkels. Het is namelijk een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel en daarnaast is een aankoop altijd goed verzekerd als je deze met een creditcard doet. Het werkt in principe hetzelfde als een pinpas, alleen in dit geval schiet de verstrekker van de creditcard het bedrag eerst voor en betaal jij het pas later. Vaak betaal je aan het einde van de maand alles terug dat de verstrekker voor je heeft voorgeschoten, zonder rente. Dit kan tot een bepaald bedrag, dat is de limiet van de creditcard. In de meeste gevallen ligt die limiet tussen de 1000 en 1500 euro. Voordat je verder gaat met een creditcard aanvragen, is het wel handig om te weten waar je aan begint. 

De voordelen van een creditcard

Het grootste voordeel van een creditcard, is dat het een universeel betaalmiddel is. Je kunt het in alle landen gebruiken. Daarnaast zijn aankopen die je met jouw creditcard doet altijd goed verzekerd en kun je makkelijk jouw aankoopbedrag terug claimen als je het bestelde product nooit ontvangt of het product niet klopt of beschadigd is. Over het algemeen heb je die verzekering niet als je aankopen doet met je reguliere betaalpas. Wil je een bepaalde aankoop laten voorschieten, dan kan dat met een creditcard zonder rente. Dit kan bijvoorbeeld gunstig zijn als alternatief voor bouwrente. Ten slotte kun je een creditcard makkelijk als borg gebruiken, bijvoorbeeld bij het huren van een vakantie accommodatie of een auto. 

De nadelen van een creditcard

Het grootste nadeel dat over het algemeen benoemd wordt op het gebied van een creditcard, zijn de extra kosten die er soms bij komen kijken. Die kosten hangen af van een aantal factoren, waaronder de limiet op de kaart en de verzekeringsduur van je aankopen. Volgens het Nibud kost een creditcard zo’n 10 tot 50 euro per jaar. De kosten kunnen maandelijks, jaarlijks of per kwartaal worden afgeschreven. Ook als je contant geld op wil nemen met een creditcard, komen hier wat extra kosten bij kijken. Deze kosten zijn afhankelijk van de verstrekker van de kaart. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button