BoekhoudingFinanciën

Vergeten pensioenen

Een vergeten pensioen. Het komt nog vaker voor dan je denkt en heel gek is dat eigenlijk niet. Onder vergeten pensioenen vallen de pensioenen de je niet hebt aangevraagd, simpelweg omdat je dit pensioen vergeten bent. Zeker als je veel verschillende banen en baantjes gehad hebt wil dit nog wel eens gebeuren. Je kunt een vergeten pensioen overigens later alsnog opeisen. Je partner kan dat eveneens doen als jij komt te overlijden.

Pensioenfonds beschikt niet over je gegevens

Normaliter krijg je in het jaar voor je met pensioen gaat een aanvraagformulier. Als je aanspraak wilt maken op je opgebouwde pensioen, dan vul je dat formulier in. Soms krijg je van een bepaald pensioenfonds geen aanvraagformulier, simpelweg omdat ze niet over jouw gegevens beschikken. Ook dan is dus sprake van een vergeten pensioen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je geëmigreerd bent of als dat je pensioen opgebouwd heb voor het tijdperk dat pensioenfondsen toegang hadden tot de Basisregistratie Persoonsgegevens. Heb je pensioen gebouwd in de zestiger of zeventiger jaren van de vorige eeuw, dan kan dit dus zomaar eens het geval zijn.

Maak gebruik van mijnpensioenoverzicht.nl

Krijg je geen aanvraagformulier dan wil dat niet zeggen dat je geen recht hebt op het pensioen. In alle gevallen is het verstandig naar mijnpensioenoverzicht.nl te gaan. Daar heb je een overzicht van jouw pensioenen. Houd daarvoor wel de DigiD bij de hand. Nadat je hebt ingelogd krijg je een overzicht te zien van de pensioenuitvoerders bij wie je pensioen opgebouwd hebt. Daarvoor zul je wel wat vragen moeten beantwoorden over je huidige levenssituatie. Daarna klik je door naar ‘mijn pensioenoverzicht’ en meteen zie je hoe hoog je AOW is of zal zijn als je pensioen krijgt. Let wel; de bedragen die je ziet zijn schattingen. Op basis van de bedragen kun je wel al een financieel pad uitstippelen voor de periode dat je van je pensioen geniet.

Achterhaal de werkgever waarvoor je werkte

Mis je nou bepaalde pensioenuitvoerders in je overzicht en is dus sprake van een vergeten pensioen? Neem dan contact op met het pensioenfonds of probeer informatie te achterhalen via de werkgever waar je destijds werkzaam was. Het kan zijn dat het om een heel kleine pensioen ging dat ondertussen is komen te vervallen. Je oude werkgever kun je overigens prima achterhalen via de Kamer van Koophandel. Lukt het je niet, neem dan contact op met mijnpensioenoverzicht.nl.

Zelf actie ondernemen bij vergeten pensioenen

In alle gevallen moet je dus zelf actie ondernemen als sprake is van een vergeten pensioen. Doe je dat niet, dan blijft het gewoon bij de pensioenuitvoerder staan. Krijg je dus geen aanvraagformulier van een bepaald pensioen, dan moeten meteen alle alarmbellen gaan rinkelen en onderneem je het liefst meteen actie. Bij overlijden heeft je partner of je familie vijf jaar de tijd het bedrag op te eisen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button