Financiën

Televisie kopen, waar moet je op letten?

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende televisies op de markt dat de kans groot is dat je niet meer weet hoe je je zoektocht tot een goed eind brengt. OLED, QLED en zelfs Neo QLED, er komen diverse termen voorbij. Op DeBeste.com vonden we een handige koopgids met tips om op te letten bij het kopen van een tv. We zetten de highlights hieronder voor je op een rijtje!

Diameter van het scherm

Een van de eerste keuzes die je moet maken is welke schermgrootte je wenst. Deze wordt standaard weergegeven in inch en varieert van zo’n 20 tot 80 inch. Deze laatste is omgerekend ruim 2 meter, waarmee je dus een échte thuisbioscoop creëert. Televisies van 43 tot 65 inch zijn tegenwoordig het meest verkrijgbaar. Televisie kopen? Dan ontdek je hier alvast een overzicht van de beste modellen, waaronder de beste getest, de ideale kleine, middenklasse en grote tv. 

Kwaliteit en techniek van het beeld

We hadden het zojuist al over de termen OLED, QLED en Neo QLED. Dit zijn technieken die iets zeggen over de kwaliteit van het beeld. Zo is OLED een verbeterde variant op LED. Ze maken gebruik van kleine individuele lichtbronnen die afzonderlijk aangestuurd kunnen worden, wat zorgt voor een hoog contrast en scherp kleurdetail. 

QLED (Super Ultra HD) is weer helemaal iets anders. Deze is voorzien van LED beeldscherm met filter voor backlight-verlichting en een laag nanokristallen. In praktijk wil dat zeggen dat QLED een breder kleurbereik heeft, maar wel minder contrasterend en diepzwart dan OLED. Daardoor lijkt het beeld natuurgetrouwer.

En wat is dan Neo QLED? Deze techniek is ontwikkeld door Samsung. Eigenlijk wil het gewoon zeggen dat het een QLED tv met nóg meer ledlampjes is, waardoor belichting meer gedetailleerd gestuurd kan worden. Hierdoor komen beelden nóg meer tot leven. Kies je voor een tv met UHD Premium (8K)? Dan zit je in ieder geval zeker goed!

 De sound van de tv

Geluidskwaliteit is natuurlijk ook een belangrijke factor bij het kopen van een nieuwe tv. Wanneer je een van de nieuwste modellen koopt dan kun je er veelal vanuit gaan dat die uitstekend is. Wil je het beste van het beste, let er dan of op er een soundbar ingebouwd is of dat ze meerdere subwoofers of features met speciale geluidstechniek hebben. In andere gevallen kan een losse soundbar uitkomst bieden. Kijk je alleen maar wat nieuws en af en toe een serie, dan is die maximale geluidskwaliteit voor jou misschien geen must.

Overige eigenschappen

Een smart-tv is handig, zeker als je apps wilt koppelen aan je apparaat. Je hebt dan geen smartphone meer nodig om oneindig veel streamingsdiensten als Netflix, Prime en Videoland te gebruiken. Ook kun je eenvoudig YouTube openen en Spotify starten. Nieuwe modellen bevatten tegenwoordig bovendien vaak spraakbesturing, waardoor zelfs je afstandsbediening overbodig wordt.

Verder zou je ook nog kunnen letten op factoren als merk(voorkeur), design en type aansluitingen. Als je bijvoorbeeld meerdere consoles, een soundbar en Chromecast wil aansluiten dan komen meerdere HDMI-poorten vaak van pas.

Energieklasse van de tv

Tot slot kun je bij je aankoop rekening houden met de energieklasse. Hoe zuiniger de tv, hoe minder diep je qua stroomkosten in de buidel hoeft te tasten. Een grote tv verbruikt gemiddeld gezien tevens meer dan een kleine tv in dezelfde energieklasse. Mogelijk is een energiezuinigere tv qua aanschaf wat duurder, maar kan dit op termijn zichzelf terugbetalen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button