Overstappen naar een nieuwe zorgverzekering? Let vooral op deze 4 dingen
Een zorgverzekering is verplicht. Als je niet tevreden bent met je zorgverzekering dan kun je wisselen van polis of overstappen naar een andere verzekeraar. Soms kun je hiermee ook flink wat geld besparen. Toch stapt maar een klein deel van de Nederlanders over. En dat is zonde, want overstappen is makkelijker en sneller dan je denkt. Dit zijn vier dingen om rekening mee te houden.
1. Dekking basisverzekering
Een zorgverzekering wordt ook wel een ziektekostenverzekering of basisverzekering genoemd. Elke zorgverzekering biedt een basisdekking. Deze dekking is bij elke verzekeraar hetzelfde.
Dit is zorg die altijd vergoed wordt en waar je dus nooit voor hoeft te betalen:
- bezoek aan je huisarts of de huisartsenpost
- kraamzorg
- verloskundige zorg
- griepprik voor mensen met een risico
- gratis bevolkingsonderzoeken, bijvoorbeeld naar baarmoederhalskanker
- (tandheelkundige) zorg voor kinderen tot 18 jaar
- wijkverpleging
- zorg uit je aanvullende verzekering, als je deze hebt
2. Eigen risico
Er zijn ook kosten waarvoor je eerst eigen risico betaalt. In 2022 heeft elke volwassen Nederlander met een basisverzekering een verplicht eigen risico van 385 euro. Dit betekent dat je voor zorg die onder het eigen risico valt altijd de eerste 385 euro zelf moet betalen. Bovenop het verplichte eigen risico kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Je krijgt dan korting op je premie, maar bent bij onverwachte zorgkosten mogelijk ook meer geld kwijt.
Voor deze zorg betaal je eerst eigen risico:
- medicijnen
- bloedonderzoek
- ambulancevervoer
- opnames, behandelingen en operaties in het ziekenhuis
- fysiotherapie, dit geldt voor volwassenen zonder chronische aandoening
- tandartskosten, dit geldt voor volwassenen zonder tandartsverzekering
3. Verschillende polissen
Er bestaan vier soorten polissen: budget, natura, combinatie en restitutie. Al deze polissen bieden een basisdekking. Het maakt dus niet uit elke polis je kiest, je kunt altijd kosteloos naar je huisarts. Zorg die niet onder de basisdekking valt wordt alleen volledig vergoed als je je laat behandelen door een gecontracteerde zorgverlener. Dit is een ziekenhuis of een behandelaar waar je verzekeraar een contract mee heeft.
Met een budgetpolis ben je het voordeligst uit. Hiermee heb je een beperkt aanbod aan gecontracteerde zorgverleners om uit te kiezen. De natura- en combinatiepolis bieden vaak een ruim aanbod aan gecontracteerde zorgverzekeraars. Alleen met een restitutiepolis mag je helemaal zelf weten waar je je laat behandelen: de zorg wordt haast altijd volledig vergoed. Deze polis is dan ook het duurst.
4. Stap op tijd over
Als je uiterlijk 31 december 2021 overstapt, dan zegt je nieuwe verzekeraar je oude zorgverzekering automatisch op. Als je zelf je oude zorgverzekering hebt opgezegd, dan moet je uiterlijk 31 januari 2022 een nieuwe zorgverzekering afgesloten hebben.