Financiën

Maximaal lenen DUO

Omdat studeren nou eenmaal niet goedkoop is, kunnen veel studenten niet anders dan geld lenen om te kunnen studeren. De grote vraag is natuurlijk of dit wel verstandig is. Een studieschuld kan namelijk nare gevolgen hebben.

Wat een DUO-lening betreft, zijn er verschillende meningen. Er zijn studenten die denken dat dit een soort van gratis geld is. Een andere krijgt het alleen van het woord studieschuld al benauwd. Het blijft een feit dat geld lenen altijd geld kost.

Voordelen van een DUO-lening

Toch kan lenen bij DUO voor het MBO ook een aantal voordelen hebben. Ten eerste is het niet nodig om je zorgen te maken over het collegegeld. Dit kan gewoon betaald worden vanuit de lening. Dit is dan ook de reden waarom DUO door de overheid in het leven is geroepen.

Daarnaast hoef je jezelf als student geen zorgen te maken over hoeveel je maximaal mag verdienen als student. En misschien nog wel het grootste voordeel, je zit niet met lastige leenvoorwaarden. Hou echter wel goed in de gaten dat je de DUO-lening moet terugbetalen.

De voorwaarden

Een groot aantal studenten kiest voor een lening bij DUO. Toch zitten hier een aantal voorwaarden aan vast. Je dient met deze punten goed rekening te houden:

  • De studie die je volgt is op MBO, HBO of Universitair niveau
  • Deze studie duurt minimaal een jaar
  • Je bent in het bezit van een Nederlands paspoort
  • Voor studiefinanciering geldt geen minimumleeftijd
  • De maximale leeftijd om een studielening af te kunnen sluiten is 30 jaar

De nadelen

Het spreekt waarschijnlijk voor zichzelf dat er aan een DUO lening ook enkele nadelen zitten. Ten eerste kan deze lening gevolgen hebben als je later een hypotheek af wilt sluiten. Daarnaast raak je eraan gewend dat er geld binnenkomt zonder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen. 

Dit kan de reden zijn dat je ervoor kiest om steeds meer geld te lenen zonder dit aan je studie te besteden. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je studieschuld hierdoor flink oploopt. Daarnaast gaat lenen normaal voor je worden.

Rente opbouwen

Een groot aantal studenten is er niet van op de hoogte dat ze met een studiefinanciering ook met rente te maken krijgen. Momenteel is de spaarrente heel laag. Mocht het zo zijn dat de rente de komende jaren gaat stijgen, dan zal je over je lening ook meer rente moeten betalen. Hou daarom goed in de gaten of de rentepercentages niet veranderen.

Hoe zorg ik voor een lagere studieschuld?

Er zijn tegenwoordig een aantal bijbanen voor studenten die je prima kan combineren met je studie. Zeker als je de keuze maakt om een bijbaan te nemen die ook nog eens aansluit bij je studie. Zo doe je werkervaring op. Daarnaast zijn er ook steeds meer online mogelijkheden om bij te verdienen. Dan hoef je niet eens meer de deur uit! Kies wel iets dat bij je past.

Het gemiddeld inkomen van een student is in de meeste gevallen niet hoog. Toch is het altijd verstandig om na te kijken wat je als student maximaal mag bijverdienen. Dit geldt trouwens ook voor het gebruik van je studenten ov kosten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button