Reizen

Efficiënt autorijden: dit zijn de opties

We leven in een maatschappij waar de nadruk nog steeds op spullen (kopen) ligt. Toch vindt er langzaam maar zeker een verschuiving plaats, waarbij we ons steeds bewuster worden van dat wat we consumeren en of dit wel of niet bijdraagt aan een gezond leefmilieu. Autorijden is hierbij een veelbesproken onderwerp. Zo zijn benzineauto’s natuurlijk ontzettend vervuilend, maar ook het in bezit hebben van één of meerdere auto’s, terwijl ze soms vaker stilstaan dan gebruikt worden, is niet duurzaam.

Niet altijd een auto in bezit

Het gemak van een auto schuilt in het feit dat je altijd weg kunt als dat nodig is. Je hoeft bijvoorbeeld niet te wachten op een bus of trein, kent geen overstaptijd maar rijdt gewoon van deur tot deur en bent dan vaak sneller op de plek van bestemming. Toch schiet dit gemak z’n doel voorbij wanneer dit maar weinig voorkomt. Het gevolg is een auto die vaker stilstaat dan rijdt, en dat is zonde. Er zijn een aantal opties waarbij je tóch het gemak van een auto ervaart, zonder dat je de auto te veel stil laat staan.

Leasen

Leasen is in principe een vorm van langdurige huur. Je sluit bij een leasemaatschappij een contract af voor bijvoorbeeld één, twee of drie jaar. Gedurende dat jaar of de jaren rijd je in een gekozen auto en zijn onderhoudskosten, belastingen en verzekeringen gedekt. Alleen benzine of oplaadkosten en eventueel een onverhoopte boete betaal je zelf. 

Een auto leasen hoeft qua bedrag niet meteen de spuigaten uit te lopen; zo wordt het leasen van occasions ook steeds populairder. Leasemaatschappijen zoals Private lease used hebben goed onderhouden, tweedehandsauto’s in bezit, die je kunt leasen voor een scherpere prijs dan bij het leasen van een nieuwe auto. Occasions zijn er in ieder merk en model, bijvoorbeeld de bmw occasion private lease.

Huren of delen

Wanneer je sporadisch een auto nodig hebt, is ook leasen natuurlijk niet efficiënt. Beter is dan om voor de keren dat je een auto nodig hebt, een verhuurbedrijf in te schakelen. Het huren van een auto wordt steeds toegankelijker en er zijn veel huurauto’s beschikbaar.

En wanneer iemand in je kennissenkring af en toe een auto nodig heeft en in de buurt woont, is een auto delen ook nog een optie. Het scheelt flink in de kosten, en daarbij staan er niet twee auto’s onnodig stil maar wordt er frequenter gebruik van gemaakt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button