Overig

De beste wintertips uit Noordse landen

De winters zijn donker, koud en lijken eindeloos te duren. Zonneschijn is zeldzaam en we kunnen niet wachten tot de lente begint. Voor een hoop Nederlanders is de winter het minst favoriete seizoen. Het is zelfs zo dat seizoensgebonden depressie in de winter het hoogst is. Deze milde vorm van depressie noemen we ook wel een winterdepressie of een winterdipje. Wat de winter betreft kunnen we een hoop leren van onze Noorderburen. Denemarken, Zweden, Finland en Noorwegen behoren al een lange tijd tot de top 10 van gelukkigste landen ter wereld, en dit terwijl hun winters velen malen gruwelijker zijn.

Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding

En dat is precies wat het Zweedse gezegde “Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” betekend. Scandinaviërs weten als de beste hoe ze zich warm moeten houden in de winter. Met de juiste kleding kan geen enkel weerbericht je weerhouden om van je dag te genieten. Investeer daarom in kleding van materialen die de warmte vasthouden zoals wol en fleece. Een dikke, lange winterjas en een hoop laagjes maken ook een groot verschil.

Het Deense Hygge

Het Deense concept van Hygge is de afgelopen jaren de inspiratie geweest van diverse boeken, series en artikelen. In principe gaat Hygge over het tijd vrijmaken van de dagelijkse drukte om samen te zijn met mensen waar je om geeft. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je voldoende tijd hebt om alleen te zijn zodat je kunt ontspannen en genieten van een stiller leven. Denk hierbij aan het lezen van een boek, een lang warm bad of iets uitdagender zoals gamen op een spelcomputer of casino online. Het concept is lastig uit te leggen omdat het eigenlijk het gevoel is dat je krijgt tijdens het vieren van de kleine dingen in het leven. Denk hierbij aan een picknick in de zomer in het park of een kopje warme chocolademelk na een winterse wandeling. Hygge wordt gezien als een van de redenen waarom Denemarken altijd hoog in de lijst met gelukkigste landen eindigt, ondanks de lange, koude winters.

De Finse sauna

De Finse sauna werd oorspronkelijk ontworpen om de lage wintertemperaturen te helpen bestrijden. De sauna heeft overigens een hoop andere voordelen. Zo zijn deze bijzonder warme ruimtes goed voor de huid, ontgifting van het lichaam en ontspanning van de spieren. Dat Finnen dol zijn op de sauna weten de meesten ondertussen wel. Maar wist je dat een hoop appartementsgebouwen zijn voorzien van een gemeenschappelijke sauna? Meestal krijgen de bewoners van het gebouw elke week een tijdslot toegewezen waarin ze de sauna kunnen gebruiken. De sauna is zo’n belangrijk onderdeel van de Finse cultuur dat ze er eigenlijk niet zonder kunnen. Voor velen is het ook een plek om samen te komen met vrienden en over van alles te praten. 

Scandinavisch slapen

Er is een grote kans dat jij slaapt onder dekens of op een kussen en matras van Scandinavische komaf. Grote winkelketens zoals Ikea uit Zweden en Jysk uit Denemarken zijn namelijk ook in Nederland zeer populair. Wat slapen betreft hebben de Scandinaviërs een aantal goede tips voor ons. Ten eerste is het heel gebruikelijk voor partners om ieder een aparte dekbed te hebben. Zo voorkom je dat je ‘s nachts de ander niet stoort met woelen, draaien en trekken aan de deken. Daarnaast vinden ze het belangrijk om in frisse lucht te slapen, daarom hebben ze altijd een raampje open staan tijdens het slapen. Koud hebben ze het niet, want in de winter gebruiken ze een extra dik dekbed dat je eventueel aan je zomerdekbed kunt vastklikken. En ten slotte is het belangrijk dat je je dekbed zo vaak mogelijk buiten hangt zo dat het goed kan doorluchten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button