BespaartipsWonen

De beste en goedkoopste waterontharder

Het is erg vervelend als je last hebt van hard water. Als jij een vaatwasser of wasmachine hebt met hard water, kunnen deze namelijk op den duur minder goed gaan functioneren. Vervolgens is dat natuurlijk zonde want je moet je apparaten vervangen. In dat geval kan je het beste kiezen voor het kopen van een waterontharder: een apparaat dat, zoals het al in de naam staat, het water onthardt en zorgt dat jouw apparaten naar behoren werken. Ben je benieuwd hoe dit precies werkt? Lees dan gauw verder.

Wat is hard water eigenlijk?

Wanneer je last hebt van hard water is dit te herkennen aan grote witte brokken in het water. Je kan misschien denken dat dit bijvoorbeeld schimmel is, of aanslag waar je nooit meer vanaf komt. Dat is gelukkig niet zo. Hard water is simpelweg een ophoping van magnesium- en calciumionen. Deze trekken elkaar aan, kleven dan en zo ontstaat er een brok. 

Hoewel hard water gelukkig geen effect heeft op je gezondheid, is het niet goed voor je apparaten. Dit soort hard water vormt zich namelijk graag op de verwarmingselementen uit jouw apparaten. Wanneer je dus bijvoorbeeld een vaatwasser of wasmachine hebt, gaat het zich vooral vastmaken op het verwarmingselement dat zich in dit apparaat bevindt. Dat is niet goed. Het zorgt er namelijk voor dat het element er veel langer over doet om op te warmen. Dat kost natuurlijk ook weer een hoop elektriciteit waar het apparaat een stuk harder voor moet werken. Dat laatste punt zorgt er uiteindelijk voor dat de levensduur van het apparaat in het geding komt. Gelukkig kan je hier wat tegen doen. 

De beste en goedkoopste waterontharder

Een waterontharder kopen

Het beste dat je kan doen om hard water in jouw apparaten te bestrijden, is een waterontharder kopen. Dit apparaat zorgt ervoor dat het, door middel van een stof die je ionenwisselaarhars noemt, de ionen die bestaan uit calcium en magnesium als het ware omwisselt voor natrium. De stof natrium heeft uiteindelijk geen effect op het water en zorgt er niet voor dat het hard wordt. 

De beste waterontharder is de WTR Ceramic Premium – 20. Dit is eigenlijk een premium waterontharder die kwalitatief heel hoog is. Dat komt omdat deze is gemaakt van veel duurzame materialen. Zo zitten er aan de binnenkant van de waterontharder keramische schijven. Omdat deze niet van kunststof zijn gemaakt, zorg je ervoor dat het apparaat een stuk minder snel slijt en dat je minder onderhoud hoeft te plegen op het apparaat zelf. Tevens beschikt het apparaat over een twee meter lange pekelslang waarmee je elke hoek kan bereiken. Je betaalt hier zo’n 849 euro voor.

Het is wel van belang dat je goed in de gaten houdt hoeveel ionenwisselaarhars zich in het apparaat bevindt. Dit stofje raakt namelijk op een gegeven moment op en moet je dan ook periodiek goed doorwisselen en opfrissen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button