Bespaartips

5 tips om geld te besparen als kunstenaar of freelancer

Als freelancer of kunstenaar is het vaak lastig om de financiële balans op orde te houden. Je hebt geen vast inkomen, en dus moet je zelf zorgen dat je niet in de rode cijfers komt te staan. Gelukkig zijn er een aantal tips waarmee je geld kunt besparen. In dit artikel delen we 5 van die tips met je. Op deze manier kun je wat meer financiële zekerheid creëren, en hoeft geld niet in de weg te staan van je creatieve werk.

Houd je budget goed bij

In de eerste plaats is het belangrijk om een ​​goed budget bij te houden. Zorg ervoor dat je weet wat je inkomsten en uitgaven zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het is ook handig om een ​​buffer aan te houden, zodat je niet meteen in de problemen komt als er iets misgaat. Een ander voordeel van een goed budget is dat je kunt zien waar je geld naartoe gaat, en of er mogelijkheden zijn om te besparen.

Maak gebruik van fiscale aftrekposten

Verder is het slim om gebruik te maken van fiscale aftrekposten. Als freelancer of kunstenaar kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de zelfstandigenaftrek. Op deze manier kun je wat geld besparen op je inkomstenbelasting.

Investeer in goede boekhoudsoftware

Ook is het verstandig om te investeren in goede boekhoudsoftware. Zo houd je niet alleen beter overzicht, maar kun je ook automatische betalingen instellen en fiscale aangiften doen. Dit kan een hoop tijd en geld schelen. Ook is de kans kleiner dat je een boete van de fiscus ontvangt.

5 tips om geld te besparen als kunstenaar of freelancer

Inspecteer al je abonnementen

Als vierde dien je te besparen op allerlei abonnementen die je hebt afgesloten. Veel mensen betalen bijvoorbeeld teveel voor hun domeinnamen. Dit is erg zonde, want je kunt een aantal domeinnamen goedkoop bij een provider als TransIP afsluiten. Wanneer je een mooi overzicht hebt van alle abonnementen die je hebt, kun je gemakkelijker bepalen of een verlenging of verandering nodig is en waar je op in kunt leveren.

Vermijd leningen waar mogelijk

Tot slot is het van groot belang om leningen te vermijden waar mogelijk. In sommige gevallen is een lening noodzakelijk, maar probeer dit zo veel mogelijk te vermijden. Als je moet lenen, doe dit dan zo goedkoop mogelijk, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een 0% rente-actie. Zorg er verder voor dat je geen creditcards gebruikt, want de rente is hierbij ontzettend hoog.

Al met al kun je met deze tips een hoop geld besparen. Zorg ervoor dat je ze toepast, zodat je meer financiële zekerheid hebt en je kunt blijven focussen op wat voor jou belangrijk is: je creatieve werk. Wij wensen je hierbij veel succes.

Gerelateerde artikelen

Back to top button