Wonen

Zo schep je orde in de kabel chaos in huis

Iedereen kent het wel. Van die plekken in huis waar je struikelt over de kabels. Het is niet voor niets dat veel mensen zeggen: niet achter de computer of de tv kijken, want daar is het een chaos. Het irritante is ook dat die kabels altijd in de knoop raken. Ook als je ze voor je gevoel netjes apart van elkaar hebt aangesloten en zo neergelegd dat ze toch echt niet met elkaar verstrikt kunnen raken. Maar een paar maanden later is het toch mis gegaan. Vandaag de dag zijn sommige apparaten draadloos, maar lang niet alles werkt zonder stekker of usb-kabel.

Houd je kabels geordend

Bij Kabelbinders.nl vind je alles wat je nodig hebt om je kabels wel uit de war te houden. Als je je apparaten aansluit en direct de kabels goed sorteert, voorkom je dat de kabels in een onontwarbare kluwen verandert. Zo voorkom je ook schade aan de kabels, want kabels die in de knoop zitten liggen vaak gekronkeld en dat kan zorgen voor onherstelbare schade. Je moet deze kabels dan vroegtijdig vervangen. Ook kan het schade geven aan apparaten, die kunnen zelfs in brand vliegen als gevolg van een beschadigde kabel. Dit geldt overigens ook voor apparaten die veel stroom verbruiken, zoals een oven of een wasmachine.

Bescherm kabels tegen schade

Het is belangrijk om met name stroomkabels te behoeden voor schade. Als je huisdieren hebt die rondlopen, zoals een hond of kat of een konijn dan bestaat de kans dat zij aan kabels gaan knagen. In kabels zitten namelijk zogenaamde weekmakers. Die zorgen ervoor dat je een snoer kunt oprollen en dat het soepel blijft. Maar juist die weekmakers zijn aantrekkelijk voor dieren. Ze zetten daarom graag hun tanden in een kabel. Hierdoor kan een dier onder stroom komen te staan en daaraan overlijden of ernstig gewond raken. Ook kan een dier in kabels verstrikt raken. Door de kabels van apparaten zo veel mogelijk weg te werken kun je dit soort leed voorkomen.

Kabels buitenhuis

Ook buiten je huis kunnen kabels liggen. Zoals bijvoorbeeld voor buitenverlichting of stroomvoorziening in een schuur of tuinhuisje. Je kunt kabels bundelen met tyraps en ze vervolgens goed ‘inpakken als ze niet onder de grond kunnen liggen. Ingraven is wel altijd de beste optie omdat de kabel dan goed beschermd ligt. Zorg er dan wel voor dat je kabels gebruikt die bestand zijn tegen weersinvloeden. Als de kabel beschadigd raakt zal dit ertoe leiden dat je tuinverlichting niet meer werkt of dat je ineens geen stroom meer hebt in je bijgebouw. Laat elektriciteit altijd aanleggen door een gecertificeerde monteur. Dit mag je in bepaalde gevallen zelfs niet zelf doen om ervoor te zorgen dat de installatie veilig gebeurt en dat er geen risico is op onder stroom komen te staan of brand. Als er buiten kabels moeten worden ingegraven doe je dit bij voorkeur niet als het vriest. Dan bevriest de grond en wordt graven een hachelijk karwei.

Gerelateerde artikelen

Back to top button