Financiën

Zijn relatiegeschenken zakelijk aftrekbaar?

Story Highlights
  • Of je de btw terugkrijgt hangt af van de ontvanger
  • Gemengde kosten voor 80 procent aftrekbaar
  • Bedrukte relatiegeschenken: ongekende mogelijkheden

Relatiegeschenken kun je tegenwoordig op perfecte wijze personaliseren. Kies je ervoor je relatiegeschenken af te nemen bij bedrukken.nl, dan zijn de mogelijkheden eindeloos en kun je zo goed als alles laten bedrukken. Bedrukte relatiegeschenken hebben de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Was een bedrukte pen vroeger al bijzonder, tegenwoordig lijkt niets meer onmogelijk en is tassen bedrukken en pennen bedrukken niet eens zo bijzonder meer.

Je kunt zo goed als alle kleding laten bedrukken

Een tas bedrukken? Je kunt ook tablet cases en trolleys laten bedrukken tegenwoordig. Ook zo goed als alle kledingstukken kun je laten bedrukken. Dus al lang niet alleen meer een T-shirt, maar echt elk kledingstuk. Tot teenslippers aan toe. Pennen, markeerstiften, potloden en etuis bedruk je ook zoals aanstekers, ballonnen, drinkflesjes, sleutelhangers en spaarpotten het bijzonder goed doen als bedrukte relatiegeschenken.

Klant zal vaker aan jou en je bedrijf denken

Een relatie zal steeds als hij gebruik maakt van het bedrukte relatiegeschenk even aan jou en je bedrijf denken en zal dit ook eerder doen als hij een product of dienst zoekt dat jij aanbiedt. Zie hier het nut en belang van relatiegeschenken. Wist je dat je ook op badstof alles kunt laten drukken en er tegenwoordig zelfs bedrukt gereedschap als relatiegeschenk weggegeven wordt? Niet is nog onmogelijk op dit gebied waardoor je echt maatwerk kunt bieden als het gaat om het aanbieden van relatiegeschenken.

De surfplank en de timmerman

Wat betreft de belasting en relatiegeschenken moet je rekening houden met een aantal zaken. Zo is het afhankelijk van de ontvanger of jij de btw kunt verrekenen. Is het iets waarvoor de ontvanger de btw zou kunnen verrekenen als hij dit zelf kocht, dan mag jij dat ook. Het bekende voorbeeld is dat je een surfplank geeft aan een timmerman. Die kan die surfplank als hij die zelf gekocht zou hebben niet wegzetten onder bedrijfskosten en de btw niet kunnen verrekenen. En dus kun jij als gever dat in dit geval ook niet. Dit gaat niet op als je onder een bedrag van 227 euro per persoon per jaar blijft. Dan mag je de kosten wel verrekenen.

Kosten worden gezien als gemengde kosten

De belastingdienst ziet de kosten voor relatiegeschenken als gemengde kosten. Van dergelijke kosten mag 80 procent worden afgetrokken bij de aangifte van de inkomstenbelasting. De resterende 20 procent wordt aan het einde van het boekjaar fiscaal gecorrigeerd en weer opgeteld bij de winst. Houd daar dus rekening mee.

Gerelateerde artikelen

Back to top button