Tuin

Wat kost een jacuzzi per jaar?

Story Highlights
  • Een jacuzzi kost je aan energie tussen de 1 en 1,50 euro
  • Grootte van de jacuzzi bepalend voor de kosten
  • Ook locatie, seizoen en mate van gebruik bepalen de kosten

Allemaal leuk en aardig zo’n jacuzzi in je tuin, maar wat gaat dat wel niet kosten allemaal? Nog steeds worden jacuzzi’s wel eens weggezet als energieslurper. Met andere woorden, je betaalt met een jacuzzi in de tuin een torenhoge energierekening. Maar inde praktijk valt dit nogal mee.

Energie nodig om het water te verwarmen

Natuurlijk betaal je meer voor de energie als je een jacuzzi neemt. Dat is nou eenmaal zo. Het verbruik van een jacuzzi wordt beïnvloed door factoren als de locatie, het seizoen, de gebruiksfrequentie, de mate van isolatie en ook het soort jacuzzi. Om het water te verwarmen is nou eenmaal energie nodig. Wil je een liter water  met één  graad Celsius verwarmen, dan kost je dit 0,00116 kW energie. Dit is 1,16 Watt. Staat je jacuzzi in de  tuin, dan kun je er vanuit gaan dat de temperatuur van de jacuzzi per dag 3,8 graden Celsius daalt.

Tussen de 1 en 1,50 euro per dag

Hoewel meer factoren een rol spelen, kun je daar de volgende rekensom op loslaten: het aantal liters water in de jacuzzi x de energie per graad Celsius x het aantal graden. Je kunt er vanuit gaan dat een gemiddelde jacuzzi een inhoud heeft van 1250 liter. Dan wordt de rekensom dus 1250 x 0,00116 x 3,8 = 5,51 kW per dag, waarbij uitgegaan wordt van de stand-by modus. Een nieuwe rekensom leert dat de gemiddelde kosten per dag dan tussen de 1 en 1,50 euro bedragen.

Tips om energieverbruik in de hand te houden

Over de kosten gesproken, wist je dat goedkopere jacuzzi’s vaak meer stroom gebruiken? Dit komt omdat deze baden vaak iets minder goed geïsoleerd zijn. Je kunt zelf ook iets doen om te zorgen dat je de stroomkosten in de hand houdt. Dit kun je doen door de jacuzzi dichter bij je huis te plaatsen, of het bad een plaats te geven onder een overkapping. Over de circulatiepomp; die hoeft slechts twee uur per dag ingeschakeld te worden om het water mooi schoon te houden. Wil je het energieverbruik in de hand houden, kies dan altijd voor een goed geïsoleerde jacuzzi. Ook een aflopend isolatiedeksel kan bijdragen aan een lagere energierekening. Het is bovendien verstandig om je bad in de nachtelijke uren gewoon aan te laten staan. En zo valt het al met al wel mee met de extra kosten die je maakt als je een jacuzzi in je tuin plaatst.

Gerelateerde artikelen

Back to top button