Wonen

Wat is koudschuim eigenlijk?

Koudschuim is een term die je waarschijnlijk vaak hebt gehoord. Zeker als je middenin de zoektocht naar je nieuwe bed of matras zit. De termen vliegen je dan om de oren, terwijl je wellicht niet eens weet wat het allemaal precies betekent. Daarom leggen we je in dit artikel graag uit wat koudschuim inhoudt. Wat is het en wat zijn de voordelen ten opzichte van andere materialen?

Wat is koudschuim?

Koudschuim is een veelgebruikt materiaal voor matrassen. Het schuim staat bekend om haar veerkrachtige kwaliteiten. Koudschuim heeft haar naam te danken aan de open celstructuur. Hierdoor kan de lucht goed circuleren, waardoor het matras goed kan ventileren. Jij zal het niet snel te warm krijgen in bed of voelen dat je aan je matras plakt van het zweet. 

Koudschuim wordt gemaakt van een hoogwaardige kwaliteit schuim in combinatie met een andere stof; Polyol. Polyol is daarentegen wel een dure stof, wat ook meteen laat zien hoe het gesteld is met de kwaliteit van koudschuim. Heb je bijvoorbeeld een koudschuim matras dat flink is afgeprijsd? Dan weet je bijna zeker dat de kwaliteit niet heel hoog zal zijn. Hoe meer polyol in het schuim, hoe elastischer het is. Hierdoor is het comfortabeler en veerkrachtiger. Maar wanneer weet je dan of je een hoogwaardig koudschuim matras in handen hebt? Dit kun je zien door de HR-waarde. HR staat voor High Resilience; hoge veerkracht. Hoe hoger deze waarde is, hoe beter de kwaliteit is. De beste koudschuim matrassen hebben een HR-waarde van 50,55,60 of 65. 

Wat zijn de voordelen van koudschuim?

We hebben al enkele voordelen opgesomd van koudschuim. De matrassen ventileren heel goed en zijn vochtregulerend. Vooral voor mensen die het snel te warm hebben in bed is dit een fijn voordeel. Ook zijn koudschuim matrassen sterk en veerkrachtig. Dit heeft als grote voordeel dat er weinig kans is op kuilvorming. Je kent het wel; je ligt in bed en rolt zo een kuil in. Een kuil in het matras betekent dat het matras niet de juiste ondersteuning meer geeft of ooit heeft gegeven, waardoor het aan vervanging toe is. Doordat kuilvorming bij koudschuim bijna niet ontstaat, is de levensduur van zo’n matras hoog. Het is even een investering om een goed, hoogwaardig koudschuim matras te vinden, maar het is het allemaal waard. 

Op een rijtje:

  • Goede ventilering, luchtcirculatie en vochtregulatie

Door de open celstructuur van het schuim koelt het matras goed af en kan vocht worden afgevoerd. 

  • Goede ondersteuning

Door de hoge veerkracht en elasticiteit geeft het matras lichte tegendruk, waardoor je voldoende ondersteuning ervaart tijdens de slaap.

  • Lange levensduur

Een kwalitatief goed en hoogwaardig koudschuim matras kan tot wel 10 jaar mee gaan.Ben je op zoek naar een nieuw matras en wil je deze graag uitproberen? Healthfoam.com biedt een proeftijd van 45 dagen aan. Dit is geheel vrijblijvend, waarbij de rekening ook pas ná de proefperiode betaald dient te worden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button