Beleggen

Wat is Cardano?

Story Highlights
  • Cardano is de grote concurrent van Ethereum
  • Ontwikkeld door knappe koppen
  • Nog volop in ontwikkeling

Cardano is een cryptomunt, gebaseerd op een blockchain techniek. Het werkt decentraal, is open source en tot stand gekomen en vorm gegeven door een aantal wetenschappers. Cardano is groot gemaakt door de voormalige CEO van Ethereum. Hij slaagde er in om na Ethereum ook Cardano op te stuwen in de vaart der volkeren.

Knappe koppen

Cardano werd opgericht in 2015. Bij de oprichting werden vooral knappe koppen ingeschakeld. Die knappe koppen legden zich speciaal toe op het onderzoeken van de moderne blockchain technologie en uiteraard te kijken naar een wat betere variant. Cardano is dan ook vooral gebaseerd op wetenschappelijk onderzoeken en op technologie. Cardano is in een eerste variant vanaf 2017 actief. Het is dus zeer de moeite waard om de Cardano koers in de gaten te houden.

De grote Ethereum concurrent

Cardano geldt ondertussen al als de grote Ethereum concurrent. Nadat eerst EOS het al probeerde en ook andere nieuwelingen op de cryptomarkt het nadrukkelijk probeerden, lijkt er met Cardano wel een verbeterde versie van Ethereum te zijn ontstaan. Cardano wordt ook wel ADA genoemd overigens. Naar eigen zeggen is het een van de meest nauwkeurig ontworpen cryptomunt die er ooit ontwikkeld is. Cardano wordt ook wel omschreven als de betere variant van Proof of Work (PoW). PoW is precies dat wat bijvoorbeeld Bitcoin bijvoorbeeld wat aan de trage kant maakt. Zo zijn er bij de Bitcoin enorme rekencapaciteiten noodzakelijk om transacties te bevestigen.

Het coin flipping protocol

Om die reden maakte ADA dus een eigen variant, een verbeterde versie wel te verstaan. Deze wordt Proof of Shake (PoS) genoemd. Achter PoS gaat een uniek algoritme schuil, een algoritme dat ook wel Ouroborus genoemd wordt. Ouroborus zorgt vooral voor schaalbaarheid. De transacties worden op een unieke manier verwerkt nu. De manier van werken noemt men ook wel het coin-flipping protocol genoemd. Ouroborus is een van de lagen van de blockchain, specifiek de transactie verwerkingslaag. De laag die hier aan gekoppeld is, is de controle laag.

Eenvoudige transacties

Deze control laag wordt helemaal geautomatiseerd door smart contracts. Ethereum, volg zeker ook de Ethereum koers, gebruikt al iets dergelijks, Cardano zegt dit systeem sterk verbeterd te hebben. Door dit systeem toe te passen, is inmenging van een derde partij overbodig geworden als je veilige transacties wilt maken. Dat impliceert ook meteen dat er sprake is van extra kosten. Deze techniek is voorlopig toepasbaar bij de wat meer eenvoudige transacties. Het is afwachten of er in de toekomst ook op automatische wijze complexe transacties uitgevoerd kunnen worden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button