Financiën

Verantwoord lenen dankzij deze tips 

Bijna iedereen kent de bekende slogan: ‘geld lenen kost geld’. Deze klopt dan ook als een bus. We weten allemaal dat sparen een heel stuk goedkoper is dan een lening aanvragen. Toch is lenen soms de enige mogelijkheid. Dat kan ook eigenlijk niet anders. Denk alleen maar aan het kopen van een huis. Er zijn maar weinig mensen die een paar ton op de spaarrekening hebben en dit dus zo kunnen neerleggen zonder een hypotheek af te sluiten. Een hypotheek is ook gewoon een leenvorm. Dit terwijl deze in de maatschappij veel beter wordt geaccepteerd dan een persoonlijke lening of doorlopend krediet. 

Best gek natuurlijk. Want lenen is niet altijd te voorkomen. Bovendien kan dit ook heel verantwoord. Het hoeft dan ook zeker geen slechte keuze te zijn. Misschien niet de goedkoopste keuze, maar wel verantwoord dankzij de volgende tips. 

Weet wat je kunt lenen 


Voordat je gaat lenen is het eerst belangrijk om meer inzicht te krijgen in de eigen geldzaken. Dit zal de kredietverstrekker ook voor jou doen. Hij voert een zogenaamde kredietcheck uit om te beoordelen of je in aanmerking komt voor een lening en hoeveel je maximaal zou kunnen lenen. Hierbij wordt gekeken naar jouw eigen vaste inkomsten, uitgaven en vaste lasten. Hoeveel ruimte zou er dan nog maandelijks overblijven? Normaal zou je dit geld op een spaarrekening zetten en nu wordt dit dus direct doorgestuurd om de lening (inclusief rente) af te lossen.

Daar gaat het uiteindelijk ook om. Het feit dat je het bedrag van de lening uiteindelijk ook zelf bij elkaar had kunnen sparen, maar dit door onmacht en tijdsdruk niet is gelukt. Dat zou betekenen dat de kredietverstrekker een veel minder groot risico neemt, omdat er maandelijks genoeg ruimte is om de lening af te lossen. Ook voor jou een prettig idee. 

Wacht niet tot die kredietcheck, maar zorg ervoor dat je al weet wat je ongeveer zou kunnen lenen. Bespreek dit eventueel ook met een financieel adviseur. Zo weet je al ongeveer waar je aan toe bent en kom je niet voor ongewenste verrassingen te staan. 

Kies een geschikte looptijd 

Zodra de lening wordt goedgekeurd, kun je de verschillende leenvormen gaan onderzoeken. Bij een persoonlijke lening wordt ook om een looptijd gevraagd. Logischerwijs betaal je op de lange termijn meer rente als je voor een langere looptijd kiest. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het is een stuk goedkoper om de lening vroegtijdig af te lossen. Zo bespaar je niet alleen geld, maar ben je ook binnen enkele maanden tot een jaar klaar met deze verplichte betaling iedere maand. 

Bedenk wel dat je bij een kortere looptijd ook iedere maand een veel hoger bedrag afbetaald. Dat moet wel mogelijk zijn. Let tevens op het product dat je koopt bij het bepalen van de looptijd. Wanneer het product maar een relatief beperkte levensduur heeft, is het niet verstandig om een zeer lange looptijd te kiezen. Stel, je koopt een nieuwe auto met behulp van een lening en vervolgens ben je acht jaar aan het afbetalen. Je loopt dan de kans dat de auto het begeeft nog vóórdat je deze volledig hebt afbetaald. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button