Interieur

Mooie rookmelder

Een rookmelder in je huis hebben is wettelijk gezien niet verplicht maar dat zou het eigenlijk wel moeten zijn. Want door het gebruik van een rookmelder in huis kan er een hoop leed voorkomen worden. Jaarlijks vinden er in Nederland ongeveer rond de 100.000 woningbranden plaats. Een brand kun je met de beste wil van de wereld niet voorkomen maar een rookmelder kan er wel voor zorgen dat je op tijd gealarmeerd wordt dat er een brand op komst is. Helaas zijn de meeste rookmelders niet echt mooi van uiterlijk en dat is de reden dat veel mensen een rookmelder ontsierend vinden in hun woning. Gelukkig worden er steeds meer mooie rookmelders op de markt uitgebracht.

Het belang van een rookmelder

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is het heel erg belangrijk om een rookmelder in huis te hebben. Om de prijs hoef je het niet te laten want je hebt al een eenvoudige, werkzame rookmelder voor een paar tientjes. En het gaat uiteindelijk wel om de veiligheid van jou en eventuele gezinsleden of huisdieren. 

Misschien denk je, ik word vast wel wakker als er brand dreigt in mijn huis. Ik ruik het wel of voel de warmte. Maar dat is dus niet zo. Een brand sluimert heel geleidelijk, de woning vult zich met rook en door de rook raak jij bewusteloos. Binnen een korte tijd staat het hele huis in lichterlaaie en lig jij diep in onderbewustzijn. Geen tijd om te handelen of wakker te worden dus.

Een rookmelder voorkomt al deze ellende. Zodra de rookmelder rook detecteert begint hij een waarschuwing af te geven. Dit geeft zoveel kabaal dat de kans groot is dat jij wakker wordt, en als jij niet wakker ervan wordt, dan de buren wel.

Een mooie rookmelder kopen

Het is allang niet meer zo dat je alleen maar van die grote opzichtige, witte blokken kunt kopen die je aan het plafond moet monteren. Tegenwoordig zijn de rookmelders in diverse soorten en maten te koop. En ook in niet opvallende modellen die mooi weg kunt werken. Zo is je huis wel beveiligd tegen brand maar is de rookmelder niet heel erg opvallend.

Overige brandbeveiliging

Maar niet alleen het hebben van een rookmelder is noodzakelijk, het is bijvoorbeeld ook heel erg belangrijk om een brandblusser in huis te hebben. Voordat je tot aanschaf hiervan over gaat is het wel handig om je er even goed in te verdiepen want je hebt heel veel soorten brandblussers. Een brandblusser in huis hebben is echt heel erg belangrijk.

Stel dat jouw rookmelder een waarschuwing geeft kun je gelijk de bron van het probleem aanpakken. Dan heb je een brandblusser bij de hand waarmee je gelijk de haard kunt aanpakken. Ook voor een eventuele opstalverzekering is het verstandig om een goede brandbeveiliging in huis te hebben. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de dekkingsgraad van de verzekering.

Overige brandbeveiliging

Veiligheid is belangrijk

Besef je goed dat de veiligheid van jou en gezinsleden heel erg belangrijk is. Daar staat geen enkel bedrag tegenover. Ook al heb je misschien een smal budget dan is er nog voldoende te doen aan brandveiligheid. Voor enkele tientjes kun je al klaar zijn qua brandbeveiliging in jouw woning. 

Je wilt er toch niet aan denken dat je voor die paar tientjes de gezondheid van jezelf en anderen op het spel zet? Eventueel kun je ook nog advies vragen bij de brandweer, om te kijken of jouw woning brandveilig genoeg is. 

Uitbreiden met overige beveiliging

Als jij veiligheid van jouw huis belangrijk vindt dan kun je ook nog kijken of je de woning gelijk kunt uitbreiden met bijvoorbeeld een goede inbraakbeveiliging. Als je toch gaat investeren en van alles moet aansluiten kun je het beter maar gelijk goed doen.

Je kunt ervoor kiezen om een beveiliging aan te vragen bij een bedrijf, dan krijg je vaak rookmelders en inbraak alarm door een professional geïnstalleerd en betaal je dat door middel van een maandelijks abonnement. 

Dit is over het algemeen wel een prijzige gebeurtenis. Immers zit je dan wel voor een bepaalde looptijd vast aan een abonnement. Maar het voordeel is wel dat je vaak ook direct op een alarmcentrale zit aangesloten. Als het alarm afgaat komt er dan een medewerker kijken wat er bij jou thuis aan de hand is. 

Vind je dit allemaal te duur en te gek worden? Dan kun je er ook voor kiezen om het zelf aan te sluiten. Laat je op voorhand wel goed informeren zodat je goed materiaal koopt en dit op een juiste wijze bevestigd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button