Wonen

Kleine slaapkamer? – Koop een bed met opbergruimte!

Een opgeruimde slaapkamer doet rustgevend aan. En dat is een goed ding als je wilt slapen. Alleen lijkt vaak juist de slaapkamer te lijden onder her en der geplaatste spulletjes. Vooral als het een kleine slaapkamer betreft. Hier kun je namelijk behalve je bed eigenlijk geen extra kastje kwijt zonder er voortdurend tegenaan te stoten. Toch kun je in een slaapkamer die slechts een paar m2 vloeroppervlak heeft, best nog veel kwijt. Slim gebruik maken van de ruimte is hier de uitdaging. Om vervolgens toch veel meer spulletjes goed te kunnen stallen en opbergen. Dan heb je de rust terug in een ruimte waar nu teveel los rondslingert.

Maak schuine wanden functioneel

Er zijn nogal wat slaapkamers die deels van schuine wanden zijn voorzien. Logisch, want de meeste slaapruimte in Nederland bevindt zich onder het schuine dak. Schuine wanden worden niet altijd als fijn ervaren. Niet alleen mindert de kamer op plekken dan in hoogte, je kunt bepaalde stukken ook niet rechtop belopen. Want dan stoot je je hoofd tegen de schuine wand. Loze ruimte, zo lijkt het. Totdat je beseft dat juist die ruimte zich uitstekend leent voor een kast. Het front van de kast plaats je dan waar je net niet meer rechtop kunt lopen. Je gaat zelf klussen of roept de hulp van een professional in. En voor je het weet, heb je een hang- en legkast. Je shirts en blouses hangen beneden in die kast en bovenin bieden legplanken ruimte voor sokken en andere kleine zaken. Zo heb je de scheve ruimte perfect benut. En je hebt geen enkele loopruimte daarbij verloren. Met als bonus: je hebt ineens een stuk rechte wand!

Schuiven en zo ruimte vrijmaken

Heb je een slaapkamer waarin al enkele opbergkastjes staan? En slingeren er nog steeds her en der spullen rond? Ook zo’n kleine slaapkamer kun je aanpakken en er zomaar nog een bergmeubel in zetten. Waar het hier om gaat is de indeling. Die kan vaak efficiënter. Zet eens een paar van je kastjes op een andere plek. Je zou zomaar kunnen zien dat er ineens meer plaats vrijkomt dan je dacht. Je meubels op een andere positie schuiven kan ertoe leiden dat je ineens een stuk van je wand vrij krijgt. Daar zou dan prima nog een hoog kastje kunnen passen. Zodat je je bergruimte ineens flink vergroot.

Kleine slaapkamer? - Koop een bed met opbergruimte!

De meest eenvoudige oplossing: een bed met opbergruimte

Lukt niets van dat alles? Is je slaapkamer gewoon te summier om met opbergmeubilair te werken, hoe klein die ook zijn geschapen? Dan is er altijd nog een mogelijkheid. Koop gewoon een bed met opbergruimte. Dit is een bed waarbij de ruimte onder je bed helemaal wordt benut. Dat is al snel veel ruimte. Want het oppervlak van zelfs een eenpersoonsbedje is al snel 2 m2!  Er zijn twee soorten bedden met opbergruimte:

• bed met één of meerdere lades

• boxspring met opbergruimte in de box onder het matras

Bedden met lades hebben wel ruimte naast het bed nodig. De lades nemen namelijk uitschuifruimte in. Voor een tweepersoonsbed met aan beide kanten lades geldt dat nog veel sterker. Om alle lades te kunnen benutten moet zo’n bed dan aan beide lange zijden vrij staan. Zet je zo’n bed pal tegen de wand aan, dan kun je maar de helft van je opslagcapaciteit benutten. Een boxspring met opbergruimte heeft deze beperking niet. Om bij de opbergruimte te komen hoef je nu niet met laden te schuiven. Je opent het bed namelijk van boven. Dat gaat via scharnieren en kan op twee manieren:

• je klapt het matras omhoog vanaf het hoofdeinde

• je klapt het matras omhoog vanaf een lange zijde

Kijk eerst even waar je zo’n bed in je slaapkamer wilt plaatsen. Afhankelijk van de ruimte die er dan nog is rond het bed én eventueel een scheve wand, kies je hoe je het best het matras omhoog kunt klappen.

Benut je nieuwe opbergruimte goed

Het mag duidelijk zijn dat je lades sneller open en dicht schuift, dan een matras met opgemaakt beddengoed omhoog klapt. Ga je wekelijks wel een paar keer je opbergruimte benutten? Kies dan als het kan voor lades. Wil je spullen opruimen die je langere tijd niet nodig hebt? Zoals zomerkleding in de winter. Of sjaals, mutsen en winterjassen in de zomer? Dan is het handig om een boxspring met opklapbaar matras te nemen. Want waarschijnlijk blijven je spullen dan maandenlang onaangeroerd. Zo hoef je niet steeds je dekbed en kussen weer netjes te leggen als je je opbergruimte weer sluit.

Gerelateerde artikelen

Back to top button