Hoe moet je omgaan met een vordering van een incassobureau?
Eén van de laatste dingen waar je op zit te wachten in het leven, is om een incassobureau aan de broek te krijgen die een onbetaalde rekening komt vorderen. Dat kan een hoop stress opleveren. Daarom is het van belang om te weten wat een incassobureaus niet mag doen en wat je kunt doen wanneer je met een vordering van een incassobureau geconfronteerd wordt. We bespreken het in dit artikel.
Wat mag een incassobureau niet?
Een incassobureau mag niet zomaar alles. Het is belangrijk om daarvan op de hoogte te zijn. Zo mag een incassobureau je geen dagvaarding geven of sturen, dat mag alleen een gerechtsdeurwaarder. Mogelijk stuurt men je wel een ‘conceptdagvaarding’. Dit heeft geen juridische basis en is enkel bedoeld om je te overtuigen om te betalen. Een incassobureau mag ook geen beslag leggen op jouw bezittingen. Ook mag men niet doorgaan met aanmanen wanneer jij protesteer tegen de rekening. Dan moet de incassoprocedure namelijk opgeschort worden. Heb jij een klacht over een incassobureau dat onjuist handelt? Als het bureau in kwestie aangesloten is bij de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI), kun je bij de NVI een klacht indienen.
Wat te doen in het geval van een vordering?
Wanneer je te maken krijg met een vordering die je opgelegd wordt door een incassobureau, is het ten eerste van belang dat je alle correspondentie bewaart. Veel incassobureaus werken met brieven of e-mails, maar het incassobureau Debtt.com benadert bijvoorbeeld ook debiteuren op een meer directe en bijdetijdse manier, namelijk via social media. Bewaar ook die correspondentie goed. Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Informeer dan of je juridische ondersteuning kunt krijgen vanuit deze verzekering. Anders kun je eventueel ook terecht bij een Juridisch Loket. Is de vordering terecht, maar kun je hem simpelweg niet voldoen? Vraag dan of het incassobureau wil bemiddelen tussen jou en de schuldeiser om tot een betalingsregeling te komen. Heb je twijfels over de rekening die je wordt opgelegd? Protesteer dan tegen de rekening en vraag om bewijs. Dit kan middels een brief aan het incassobureau. Ben je van mening dat de rekening onterecht is? Geef dan duidelijk aan dat je niet gaat betalen. Als je zeker weet dat je in je recht staat, moet je voet bij stuk houden. Zoals eerder gesteld kunnen incassobureaus immers niet dagvaarden.
Voorop staat natuurlijk dat je geen geld moet uitgeven dat je niet hebt en altijd goed moet opletten dat je rekeningen betaald worden. Zorg dat er voor automatische incasso’s altijd voldoende geld op je rekening staat en dat rekeningen die per post binnenkomen niet op ongelezen op een stapel terechtkomen. Zo voorkom je dat je te maken krijgt met incassobureaus.