Financiën

Hoe krijg je meer zekerheid met een AOV?

Ben je als ondernemer op zoek naar meer zekerheden voor de toekomst? Dan mag een AOV niet ontbreken. Het kan altijd voorkomen dat je een tijdje niet kan werken. Een ziekte of letsel staat de werkzaamheden in de weg. Je kan de klanten niet meer helpen, waardoor het inkomen naar beneden gaat. In de ergste gevallen komt jouw inkomen zelfs helemaal tot stilstand. Juist daarom is het verstandig om jezelf te beschermen tegen deze gebeurtenissen. Maar hoe kan deze verzekering jou hier dan bij helpen? En welke mogelijkheden heb je nog meer als ondernemer? Na het lezen van onderstaande informatie weet je wat je te wachten staat als je deze stap maakt. 

Risico’s van arbeidsongeschiktheid zoveel mogelijk beperken

Een AOV is een financieel vangnet voor ondernemers die tijdelijk niet kunnen werken. Als zelfstandig ondernemer moet je de werkzaamheden uitvoeren om betaald te krijgen van de klant. Er zijn voortdurend risico’s. Ieder risico kan zorgen dat je tijdelijk niet in staat bent om te werken. Een ernstige ziekte kan jou tegenhouden om de werkzaamheden uit te voeren. Ook staat jouw hoofd er in dit geval niet naar om te werken. Of wat dacht je van ernstig letsel door een ongeval? Het zijn allemaal redenen waardoor het inkomen stil komt te liggen en je jouw vaste lasten niet meer kunt betalen. De verzekering biedt dan een financieel vangnet, zodat je je geen zorgen hoeft te maken om de vaste rekeningen en alle andere bedragen die nog komen. 

Het broodfonds als alternatieve verzekering 

Naast een arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je ook kiezen voor een broodfonds. Dit is een informele benadering van de verzekering. In dit geval stel je een groep van zelfstandig ondernemers samen, die samen een financieel vangnet vormen. Ieder lid voegt maandelijks een bedrag toe aan de pot. Deze pot gebruik je in het geval van ongeschiktheid. Houd er wel rekening mee dat het niet alleen bedoeld is voor jezelf, maar ook voor andere leden uit de groep. Iedereen die heeft bijgedragen aan het bedrag kan aanspraak maken op de periodieke uitkering. Het grootste voordeel is dat je een uitkering krijgt om jouw vaste lasten te kunnen betalen. Een nadeel is wel dat je moet vertrouwen op de goedheid van andere ondernemers. 

De juiste keuze maken

Maar waar kies je dan uiteindelijk voor? Zowel de AOV als een broodfonds hebben voordelen om van te profiteren. Bij de arbeidsongeschiktheidsverzekering kies je een dekking die het beste bij jouw situatie past en waar je voldoende dekking mee realiseert in het geval van ziekte of letsel. Bij het broodfonds heb je een persoonlijke betrokkenheid, waardoor je een menselijke aanpak hebt. Er zijn daarbij lagere kosten aan verbonden, omdat je niet te maken hebt met een verzekeringskantoor. Door voor jezelf de voor- en nadelen op een rij te zetten, kun je een weloverwogen beslissing maken voor jouw volgende verzekering. Jij hoeft dan alleen nog maar de aanvraag in te dienen en kunt met een gerust hart de werkzaamheden uitvoeren.  

Gerelateerde artikelen

Back to top button