Bespaartips

Hoe bespaar je geld?

Story Highlights
  • Stel jezelf toch spaardoelen
  • Maak een weekmenu
  • Minder vlees en meer groenten

We kennen het allemaal wel. We zitten krap bij kas. Nou is dat op zich niet zo erg, dat is echter anders als het een structureel probleem wordt. Dan is het serieus tijd de bakens te verzetten. Dan is het zaak te besparen. Maar hoe doe je dat?

Geld besparen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn

Er zijn verschillende manieren om geld te besparen. En ingewikkeld is het helemaal niet. Het kan al heel gemakkelijk. Neem nou parfum, een geurtje. Je wilt soms wel eens wat anders. In plaats van dat je een nieuw geurtje koopt, kun je voortaan ook ruilen met vrienden. Heb je toch iets nieuws, zonder dat het je geld kost. Nog iets; haal groente en fruit van de markt. Op de markt is het namelijk veel goedkoper dan in de supermarkt. Nog iets; wil je iets kopen, vergelijk dan eerst de artikelen die je wilt kopen. Heb je iets in de winkel gezien, check dan eerst de prijzen op internet en kijk waar je het het goedkoopst aan kunt schaffen.

Stel toch een spaardoel

Belangrijk is om toch te proberen spaardoelen te stellen. Zo heb je wat extra reserves en kun je dat geld uitgeven als er onvoorziene uitgaven zijn. Sparen voor een vakantie kan natuurlijk ook. Je kunt ook veel geld besparen door de abonnementen op kranten en tijdschriften op te zeggen. Het is veel goedkoper om je nieuws gewoon online te checken. Sterker nog, je haalt je nieuws er helemaal gratis. Het is als je wilt besparen ook belangrijk dat je precies weet wat je vaste lasten zijn. Overzicht in je financiën is belangrijk. Je kunt om dat overzicht te verkrijgen prima gebruik maken van een Excel bestand.

Neem een fleecedeken en bespaar op je energierekening

Nog iets simpels; ga je de stad in om te shoppen, neem dan iets lekkers van huis mee. Anders koop je toch weer iets lekkers (en duurs) in de stad. Wat ook helpt is de aanschaf van een fleecekleed of een deken in huis. Met een fleecedeken kun je wat later de verwarming inschakelen en dat scheelt je aanzienlijk op de energierekening. Ga je naar de supermarkt, kies dan voor de huismerken. Ook dat scheelt je al snel heel erg veel geld. Wat je ook scheelt, is dat jij je winterkleding wat later in het jaar aanschaft. Dat scheelt aanzienlijk in de prijs. Bij het eten halveer je bovendien het vlees en verdubbel je de portie groente. Heb je een auto? Rijd dan 80 kilometer in de vijfde versnelling. Omarm dus het ‘nieuwe rijden’.

Ga niet vaker dan een of twee keer per week naar de supermarkt

Het is ook verstandig als je wilt besparen om minder vaak boodschappen te doen. Beperk dit tot één of twee keer per week. Zo neem je ook minder tussendoortjes en andere snacks mee naar huis. Is nog goed voor je kilo’s ook. Ook het maken van een weekmenu kan handig zijn om geld te besparen. Denk ook eens aan een douchecoach. Op die manier zorg je ervoor dat jij en de rest van je gezin te lang onder de douche staat. Zo bespaar je op de waterrekening.

Je kunt tot wel twintig spaarpotjes aanmaken

Wat ook handig is, is het aanmaken van spaarpotjes bij je bank. Bij bepaalde banken kun je tot wel twintig spaarpotjes aanmaken. Op die manier kun je doelgericht en zeer overzichtelijk sparen voor jouw doelen. Bij openen van een spaarpotje kies je jouw doelbedrag en kies je een datum wanneer je dit geld bijeen wil hebben.

Gerelateerde artikelen

Back to top button