Wonen

Geen riolering aanwezig? Dan is een bezinkput de oplossing!

Heb jij een woning of een vakantiehuisje, maar is daar geen riolering aanwezig? Dan kan dit voor problemen zorgen. Gelukkig is hier een oplossing voor: een septische put. Voor de overloop wordt gebruikgemaakt van een bezinkput. En hoewel septische put vaak een redelijk bekende term is, is een bezinkput dat niet. We brengen hier graag verandering in en we vertellen je hier meer over!

Scheiden van de vaste deeltjes

Een bezinkput is een put die het afvalwater opvangt en het laat bezinken. Een bezinkput kan worden gebruikt als onderdeel van een septische put of als een afzonderlijke tank. In een septische put wordt het afvalwater opgeslagen en behandeld, voordat het in de bezinkput wordt geleid. De bezinkput is vervolgens verantwoordelijk voor het scheiden van de vaste deeltjes van het water.

Diverse materialen, maten en modellen

Een bezinkput kan worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder beton en kunststof. Betonnen bezinkputten zijn duurzaam en bestand tegen chemische stoffen, terwijl kunststof bezinkputten gemakkelijker te installeren en te onderhouden zijn. 

Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en modellen. Zo zijn er ronde en rechthoekige bezinkputten en kun je kiezen voor een put met één of meerdere compartimenten. 

Ook is het mogelijk om een bezinkput op maat te laten maken, zodat deze perfect past bij de situatie en de behoeften.

Onderhoud

Het is belangrijk om de bezinkput regelmatig te laten onderhouden om ervoor te zorgen dat deze goed functioneert. Als de bezinkput niet regelmatig wordt geleegd, kan deze overlopen en kan het afvalwater terugstromen in het huishouden of in het milieu terechtkomen. Bovendien kan een overvolle bezinkput stank veroorzaken.

Bij het onderhoud van een bezinkput moet je rekening houden met 2 dingen. Ten eerste moet de bezinkput regelmatig worden gecontroleerd op scheuren, lekkages en andere schade. Als er schade wordt vastgesteld, moet deze onmiddellijk worden gerepareerd om te voorkomen dat er afvalwater weglekt.

Ten tweede moet de bezinkput regelmatig worden geleegd en schoongemaakt. De frequentie van het leegmaken hangt af van het gebruik van de bezinkput en de grootte van de tank. Over het algemeen wordt aanbevolen om de bezinkput ten minste één keer per jaar te laten leegmaken en schoonmaken door een professionele ontstoppingsdienst.

Het is aan te raden om de bezinkput regelmatig te laten reinigen door een gespecialiseerd bedrijf, zoals een ruimdienst. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button