Interieur

De voordelen van smart raamdecoratie in je woning

Story Highlights
  • Begin goed aan elke dag
  • Ook geschikt als zonwering
  • Minder slijtage van de raamdecoratie

Om een gordijn te openen hoef je geen Einstein te zijn, om te sluiten trouwens ook niet. Bij smart home toepassingen zijn automatische gordijnen wellicht niet het eerste waar je aan denkt, toch is smart raamdecoratie juist een heel interessante toepassing als je met huisautomatisering aan de slag gaat. Hier zijn zes voordelen van raamdecoratie in je woning.

1. Begin de dag goed

Word je in de ochtend wakker door een alarmklok? Of met je favoriete muziek? Je kunt het ook proberen met een wake-up light. De manier waarop je ontwaakt heeft veel invloed op je prestaties de rest van de dag. Met smart raamdecoratie kun je iedere dag optimaal ontwaken. In de eerste plaats omdat er verduisterde rolgordijnen zijn met een fluisterstille motor. In de nacht is het helemaal donker, wat goed is voor de nachtrust, in de ochtend laat je langzaam het rolgordijn oprollen. Je wordt dan wakker door het invallend licht, niet een vervelend geluid.

Dit voordeel is ook ideaal om je kinderen op tijd uit bed te laten komen. Als jouw kroost niet wakker te krijgen is laat je gewoon op de gewenste tijd de gordijnen openen. Het went opvallend snel en je zult dat alarm zeker niet missen.

2. Stijlvolle gordijnen in iedere ruimte

Wordt het tijd om de oude gordijnen te vervangen met nieuwe, trendy raambekleding? Dan kun je direct kiezen voor een compleet set met motor rails en smart functionaliteit. Heb je nog gordijnen in huis die best een paar jaar mogen blijven hangen? Ook dan is het vaak mogelijk om deze alsnog de automatiseren. Met een losse Somfy buismotor bijvoorbeeld, zo maak je van standaard gordijnen slimme raamdecoratie.

In de huiskamer ga je misschien voor stijlvol en modern met gordijnen die een beetje licht doorlaten. In de slaapkamer zou je liever strakke rolgordijnen plaatsen die compleet verduisterend zijn. Het is allemaal mogelijk, ook schuifgordijnen kun je automatiseren. Plisségordijnen zijn populair omdat je ze zowel boven als onder kunt openen, het is tevens een systeem dat op kantelramen te monteren valt. Naast vormgeving zijn er ook nog allerlei trendy kleuren, daarnaast is er de keuze tussen lichtdoorlatend, half verduisterend en geheel verduisterend.

3. Maak af waar je mee bezig bent

Je zit net aan tafel een project af te werken, dan gaat de zon onder. Lichten aan, gordijnen dicht, het haalt je toch uit je concentratie. Het kan veel eenvoudiger, met een druk op de knop of zelfs geheel automatisch als je het slimme gordijn koppelt aan een app die zonsondergang naar jouw smart home systeem stuurt. Zo kun je het werk afronden zonder gestoord te worden.

Naast werk, studie of hobby is automatische raamdecoratie ook ideaal voor senioren of andere personen die minder mobiel zijn. Het is niet prettig om iedere keer op te staan om gordijnen te openen of sluiten. Daar komt nog bij dat koordjes van gordijnen soms op een haast onbereikbare plek hangen. Ontzorg jezelf of een familielid met een set PoweredBlinds voor de vensters.

4. Ook geschikt als zonwering

Bij raambekleding wordt vaak als eerste gedacht aan privacy na zonsondergang, of als je in de slaapkamer kleren aantrekt. Vergeet ook niet dat goede raamdecoratie overdag ook als zonwering dienst kan doen. Je kunt met een druk op de knop of tik op het scherm de gordijnen als zonwering gebruiken.

Zit je een sportwedstrijd te kijken of ben je een serie aan het bingewatchen terwijl de zon opeens fel in je ogen schijnt of op het televisiescherm reflecteert? Zet jouw raamdecoratie op ‘televisie’ stand. Binnen een smart home kun je verschillende apparaten koppelen zoals verlichting, gordijnen en zelfs de oven. Zo zijn jouw favoriete snacks direct klaar als je televisie gaat kijken!

5. Minder slijtage aan de raamdecoratie

Een praktisch voordeel bij smart gordijnen dat vaak over het hoofd wordt gezien is de levensduur. Je hoeft zelf niet aan koordjes te trekken of met je vette vingers aan het materiaal te sleuren. Dit betekent minder vaak de gordijnen(laten) reinigen. Somfy heeft een no-touch systeem ontwikkeld waarmee je de raamdecoratie kunt openen door er langs te bewegen. Dat werkt dus niet geheel automatisch, je hoeft ook niet naar de afstandsbediening te zoeken.

6. Laat je huis netjes achter

Als je van huis bent maakt het jou niet uit of de gordijnen open of dicht zijn, maar andere personen wellicht wel. Misschien heb je liever niet dat de overburen naar binnen gluren, inbrekers kunnen aan de gordijnen zien of bewoners op vakantie zijn. Zo is smart raamdecoratie een vorm van inbraakpreventie. Dit is zeker het geval in combinatie met smart home verlichting. Koppel dit soort slimme toepassingen met bijvoorbeeld het TaHoma systeem en jouw huis regelt voortaan alle zaken zelf.

Gerelateerde artikelen

Back to top button