Overig

De voor- en nadelen van het gebruiken van condooms  

Ieder anticonceptiemiddel dat er bestaat heeft voordelen en nadelen, dat geldt ook voor condooms. Condooms zijn waarschijnlijk na de anticonceptiepil wel het meest gebruikte anticonceptiemiddel dat er bestaat. Vooral omdat ze makkelijk te gebruiken zijn en geen hormonen bevatten, wat voor de andere middelen wel geldt. Het is daarnaast het enige anticonceptiemiddel dat op dit moment op de markt is dat door mannen gebruikt wordt. Maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van het gebruiken van condooms? In dit artikel zetten we het voor je op een rij! 

De voordelen van het gebruik van condooms  

Ten eerste zijn condooms het enige anticonceptiemiddel dat ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen werkt. Dit betekent dat het sowieso verstandig is om een condoom te gebruiken als je geen vaste relatie hebt, ook al is de vrouw ook aan de anticonceptiepil of een andere manier van anticonceptie. Daarnaast zijn condooms makkelijk verkrijgbaar, je kunt ze in principe overal kopen. Je hebt geen recept nodig van de huisarts en kunt ze zelfs online bestellen. Ten slotte bestaan er veel verschillende soorten condooms, van verschillende materialen, in diverse maten en kleuren. Er zijn zelfs vegan condooms verkrijgbaar vandaag de dag. Voor mensen met een latex allergie zijn er ook latexvrije condooms.  

De nadelen van condooms  

Een nadeel van condooms is dat ze niet allemaal van even hoge kwaliteit zijn. De grotere merken zoals Durex of Wingman condooms zijn natuurlijk wel van goede kwaliteit, maar het is altijd opletten, vooral als je condooms bestelt. Wat je het beste kunt doen, is opletten of er wel of niet een CE-logo op de verpakking staat. Dit is het Europese keurmerk dat aangeeft dat een product van hoge kwaliteit is. Een ander nadeel van condooms, is dat je ze wel altijd bij je moet hebben. Daarnaast is de betrouwbaarheid van een condoom voor een groot deel ook afhankelijk van de manier waarop het gebruikt wordt. Dit geldt echter voor de meeste manieren van anticonceptie. Ten slotte zijn er mensen die een condoom vervelend vinden voelen tijdens het vrijen of hier zelfs echt last van krijgen aan hun geslachtsdelen.  

Wat doe je als het condoom scheurt? 

Ook als je heel voorzichtig bent en je best doet om alles goed te doen, kan het gebeuren dat het condoom scheurt. Ben je als vrouw niet aan de pil als dit gebeurt, dan raden we je aan om een morning after-pil te halen, om zwangerschap te voorkomen. Het beste is om dit binnen 24 uur te doen, maar het kan tot na uiterlijk 72 uur. De morning after-pil kun je zonder recept krijgen bij de apotheek of een drogist. Daarnaast is het aan te raden om je te laten testen op SOA’s, aangezien je hier ook niet volledig voor beschermd bent geweest. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button