Interieur

Aluminium of kunststof kozijnen kopen?

Of er verschillen bestaan tussen kozijnen van kunststof en van aluminium? En of die verschillen er zijn. Neem alleen al de prijs. Want voor aluminium kozijnen moet je tot wel 30 procent meer betalen. Wij van slimmeboefjes.nl kijken echter verder dan alleen naar de prijs. We vertellen je graag over onze bevindingen. En mocht je met vraagtekens blijven zitten, neem dan eens contact op met PUUR Kozijn.

Prima bestand tegen de invloeden van het weer

Dat kan wel zijn, maar de prijs betekent toch meteen een fikse achterstand voor het aluminium kozijn afgezet tegen een uitvoering van kunststof. Met een kleine beurs kozijnen kopen in Eindhoven betekent toch dat je eerder kiest voor kunststof. Het grote prijsverschil heeft alles te maken met de grondstofprijzen van kunststof die vele malen goedkoper zijn dan die van aluminium. Kijken we naar het onderhoud dan zien we dat zowel aluminium en kunststof beide erg gebruiksvriendelijk zijn. Je hoeft niet te schilderen en zowel kunststof en aluminium zijn prima bestand tegen de invloeden van het weer. Een of twee keer per jaar afnemen met een sopje en je bent weer klaar met de onderhoudswerkzaamheden. Wel moet aangetekend worden dat het aluminium kozijn niet geschikt is wanneer je dicht bij de kuist woont. Aluminium is niet goed bestand tegen de invloeden van de zee. Wat beide materialen gemeen hebben is dat ze moeilijk te repareren zijn.

Kunststof heeft een langere levensduur

Ook wat betreft de levensduur wint kunststof het van aluminium. Aluminium gaat zo rond de veertig jaar mee, kunststof kan wel tussen de vijftig en zeventig jaar mee. Dat maakt nogal wat verschil. Kies je voor een aluminium kozijn dan koop je een kozijn met een moderne uitstraling. Besef echter wel dat die uitstraling lang niet altijd even geschikt is voor elk huis. Kunststof heeft een meer natuurlijke uitstraling en is eigenlijk bij elk huis toe te passen. De materialen houden wat betreft de isolatie gelijke tred. De thermische isolatie is prima, net als de akoestische isolatie. Dat laatste is uiteraard wel afhankelijk van het soort glas dat je hebt.

Brandvertragende eigenschappen

Beide kozijn materialen zijn veilig. Aluminium is buitengewoon stabiel en veilig. Het geldt als brand- en inbraakwerend.  Kunststof kozijnen worden sinds enige tijd versterkt met staal. Daardoor is de veiligheid verder vergroot en is eveneens sprake van een uiterst stabiel kozijn. Daarbij heeft kunststof ook nog eens brandvertragende eigenschappen.  Conclusie? Het kunststof kozijn heeft simpelweg meer te bieden afgezet tegen een kozijn van aluminium.

Gerelateerde artikelen

Back to top button