Wonen

Tips ter vervanging van enkele beglazing in huis

Alle nieuwe woningen worden tegenwoordig standaard uitgerust met dubbel of zelfs driedubbel glas. Toch zijn er ook nog genoeg oudere woningen in ons land die over enkele beglazing beschikken. Dit heeft grote gevolgen voor het wooncomfort en de energierekening. Twijfel je of een huis over enkele beglazing of dubbelglas beschikt? Dan merk je dit meestal al snel. Zeker gedurende de wintermaanden.

Via de ramen dringt de kou razendsnel de woning binnen. Je voelt constant tocht en verbruikt onnodig veel energie. Wie er in de winter ook graag warmpjes bij wil zitten, doet er dan ook goed aan om naar een vervanger op zoek te gaan. Maar wat is een goed alternatief voor enkele beglazing?

Enkel glas vervangen voor HR++, HR+++ of isolatieglas

Het beste alternatief is om toch voor HR++, HR+++ of isolatieglas te kiezen. Dit is de meest duurzame optie. Vanwege de hoge isolerende werking worden nieuwbouwwoningen hier tegenwoordig al standaard mee uitgerust. Wil je alle ruiten in het huis vervangen? Dan vraagt dit natuurlijk om een flinke investering. Op de lange termijn is het echter zeker de moeite waard.

Met betere beglazing geniet je namelijk direct van meer wooncomfort. Je zult merken dat het huis minder koud is en er minder sprake is van tocht. Hierdoor is het veel fijner om hier te verblijven. Bovendien levert het ook een fikse besparing op. Als er in het gehele huis nog geen isolerend glas aanwezig is en je dit nu wel aanbrengt, kan dat een besparing van honderden euro’s per jaar op de gasrekening opleveren. Zeker met de huidige tarieven. Deze investering haal je er dus dubbel en dwars uit.

Voorzetramen

Bij sommige raampartijen is het echter niet mogelijk om isolatieglas te plaatsen. Dit zien we bijvoorbeeld bij glas in lood, monumentale gebouwen en aparte raampartijen. In dat geval kun je erg veel hinder ondervinden van de enkele beglazing, maar lijkt er misschien geen andere optie te zijn.

Gelukkig is er ook dan een goed alternatief. Hierbij moet je denken aan voorzetramen. Deze helpt bij het behouden van het karakter van de woning, maar zorgt tegelijkertijd voor veel meer isolatie. Zo geniet je van een hoger wooncomfort, een lagere energierekening en een blijvende mooie uitstraling van jouw woning.

Isolatiefolie

Heb je momenteel niet de financiële middelen om alle ramen in huis te vervangen? Dan zijn er ook goedkopere alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan isolatiefolie. Deze folie wordt op het raam geplakt en heeft direct een extra isolerende werking.

Houd er wel rekening mee dat er flinke kwaliteitsverschillen tussen soorten isolatiefolie zijn. Professionele isolatiefolie zal inclusief montage qua prijs zelfs niet veel verschillen met dubbelglas. Streep daarom zeker de voor- en nadelen tegen elkaar af en win van tevoren voldoende informatie door offertes op te vragen. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button