Interieur

Pluspunten en minpunten van houten jaloezieën

Voordat je nieuwe raamdecoratie gaat kopen is het slim om goed na te staan bij de plus en minpunten van de diverse opties. Alleen dan kan je namelijk een weloverwogen keuze maken. Nieuwe raambekleding koop je namelijk niet voor een half jaartje of een jaar, maar hang je meestal voor langere tijd op. In dit artikel leggen we je daarom alles uit over de verschillende aspecten van houten jaloezieën. Zodat je goed in kunt schatten of houten jaloezieën de juiste keuze voor je zijn.

Houten jaloezieën geven een ruimte sfeer

Jaloezieën zijn verkrijgbaar in veel verschillende materialen zoals pvc, bamboe, aluminium en hout. Ten opzichte van andere materialen hebben houten jaloezieën een meer massieve uitstraling. Ze geven daardoor meer body aan je ramen en geven de ruimte waarin ze hangen een mooie natuurlijke uitstraling. Houten jaloezieën dragen daardoor voor een groot deel bij aan de sfeer binnen een ruimte en zorgen voor een knus en warm gevoel.

Hout is een duurzaam materiaal

Zoek je raamdecoratie die moeiteloos jarenlang mee kan gaan? Dan is hout een uitstekende keuze. Voor de lamellen wordt namelijk kwaliteitshout gebruikt zoals lindehout of abachi en dit kan goed tegen een stootje. Zo zullen de lamellen bijvoorbeeld niet snel doorbuigen, wat bijvoorbeeld bij goedkope aluminium jaloezieën nog weleens het geval kan zijn. Dankzij de hoogwaardige afwerking kun je er bovendien van op aan dat je jaloezieën niet zullen verkleuren en er voor lange tijd mooi uit blijven zien.

Gebruik hout niet in de badkamer

Natuurlijk heeft hout niet alleen maar voordelen. Zo is een klein minpunt dat hout niet vochtbestendig is. Je kunt houten jaloezieën daardoor beter niet ophangen in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Doe je dit wel, dan is de kans groot dat het hout gaat uitzetten en krimpen en dat er scheuren in de lamellen ontstaan. Een alternatief is de keuze voor pvc jaloezieën die wel vochtbestendig zijn en verkrijgbaar zijn in een vergelijkbare uitstraling.

Af en toe schoon maken

Tot slot zijn jaloezieën van hout niet helemaal onderhoudsvrij. Net als bij alle jaloezieën moet je ze namelijk regelmatig afstoffen. Daarnaast is het belangrijk om er af en toe een vochtig doekje overheen te halen, zodat er geen hardnekkig vuil aan kan koeken. Deze klusjes zijn gelukkig zo geklaard als je de juiste materialen bij de hand hebt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button