Overig

Hoe kunnen mensen profiteren van de wetenschap achter gehoorbescherming in hun dagelijks leven?

We beschermen onze ogen tegen de zon met een zonnebril en ons lichaam beschermen we tegen de kou met kleding. Maar wie beschermt onze oren en het gehoor? Harde muziek of schelle geluiden kunnen flinke schade veroorzaken aan de oren. Dit artikel gaat over het belang van gehoorbescherming en hoe de wetenschap dit vooruit helpt. 

De noodzaak van gehoorbeschermers

Het is belangrijk om het gehoor goed te beschermen tegen bijvoorbeeld lawaai en harde muziek. Zelfs als het maar voor korte duur is. De geluidstrillingen kunnen schade aanrichten aan het oor, waardoor oorproblemen kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een piep in het oor of oorsuizen. Wist je bijvoorbeeld dat 93% van alle uitgaande jongeren kans heeft om gehoorbeschadiging op te lopen? Gehoorschade kan op elke leeftijd ontstaan en de schade is niet meer te herstellen. Voorkomen is dus écht beter dan genezen. Gelukkig bestaan er allerlei soorten gehoorbeschermers. 

Soorten gehoorbeschermers

Er zijn verschillende soorten gehoorbeschermers die voor iedere situatie gebruikt kunnen worden.

Universele oordoppen

Universele oordoppen ken je vast als schuimdoppen die je bij een festival krijgt uitgereikt. Maar dankzij de nieuwste techniek zijn er ook oordoppen speciaal voor zwemmers, oordoppen met akoestische filters voor muziekliefhebbers of oordoppen die geschikt zijn om lekker te slapen zonder het gesnurk van een partner of vervelend verkeerslawaai. De nieuwste generatie gehoorbescherming biedt gehoorbescherming bij specifieke omgevingsgeluiden. Ze worden speciaal gemaakt voor muziekliefhebbers, cabriorijders of zwemmers. 

Otoplastieken

Otoplastieken zijn oordoppen die speciaal op maat gemaakt worden. Deze zie je vaak bij werknemers die regelmatig met harde geluiden werken, maar ook bij zwemmers of muziekliefhebbers. De oordoppen worden op maat gemaakt, doordat er een afdruk van jouw oor en gehoorgang wordt gemaakt. Hierdoor is de pasvorm optimaal en voel je ze nauwelijks zitten. Ook sluiten de oordoppen je oren helemaal af, waardoor ze nauwelijks zichtbaar zijn. Dankzij speciaal ingebouwde filters zijn gesprekken zeker mogelijk, maar wordt het gehoor beschermd als de geluiden te hoog en te hard worden. Ook deze otoplastieken kunnen voor specifieke omgevingsgeluiden worden gemaakt, zoals voor cabriorijders of zwemmers. Bij een winkel voor gehoorapparaten kun je deze vaak ook op maat laten maken. 

Oorkappen voor kinderen

Laat we ook zeker onze kinderen niet vergeten. 1 op de 8 kinderen loopt op jonge leeftijd al blijvende gehoorschade op doordat zij op de tablet spelen en het geluid via een koptelefoon of oortjes horen. Onbewust zetten kinderen het geluidsniveau van de oortjes vaak veel te hard. Het gehoor van een kind is nóg gevoeliger voor lawaai dan volwassen oren. Het is dus heel belangrijk om de oren van kinderen goed te beschermen. Dit kan met oorkappen die speciaal ontwikkeld zijn voor kinderoren. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button