Wonen

Een traplift aanschaffen, wat moet je weten?

Het is niet altijd even vanzelfsprekend dat traplopen goed gaat. Het is een uitdagende bezigheid waarin je niet alleen je spieren hard aan het werk zet, maar ook je gewrichten en evenwicht op de proef stelt. Het kan zeer onhandig zijn als je niet gelijkvloers woont en het traplopen je wat minder afgaat. Door het aanschaffen van een traplift beweeg je gemakkelijker van de ene verdieping naar de andere zonder enige hulp van andere inwonende. Maar waar moet je allemaal aan denken bij het aanschaffen van een traplift?

De standaard

Met een traplift ben je verzekerd van comfort en veiligheid. Elke traplift is voorzien van de basisopties. Denk bijvoorbeeld aan de startblokkering, deze blokkering zorgt ervoor dat de lift alleen vertrekt als de sleutel in het contact is bevestigd. Ook een automatische stop en de klembeveiliging zijn bij elke lift automatisch toegevoegd. Met de veiligheidsgordel zit je stabiel en kan je niet zomaar van de stoel afvallen. De rails die vastzit aan de gemotoriseerde stoel kan worden geplaatst aan de binnenzijde of aan de buitenzijde van je trap. Dit ligt aan de ruimte die je ter beschikking hebt. Je kan dus kiezen voor meer ruimte op de trap of voor de snelste weg naar boven. 

Verschillende trapliften 

Wanneer je erover uit bent dat een traplift de oplossing voor jou is dan is het goed om te kijken naar de diverse soorten. Je kan niet zomaar een willekeurige soort uitkiezen en deze plaatsen bij jou thuis. Trapliften komen in verschillende vormen en maten. Om te weten te komen welk model je nodig hebt is het goed om te kijken naar wat voor soort trap je in huis hebt. Heb je een rechte trap, waar zowel boven op de overloop als beneden ruimte is voor een stoel? Dan kan je kiezen voor een recht model. Heb je een trap met één of meerdere bochten dan is een traplift met bochten nodig. Of heb je een wenteltrap? Er bestaan zelfs trapliften voor buiten. Wanneer u een verhoogde voortuin heeft kan dit goed van pas komen. Kortom, er zijn genoeg opties beschikbaar. 

Betaalbaarheid

Als je kijkt naar de traplift prijzen variëren deze enorm. Je kan een nieuw model kopen, maar tweedehands is ook een optie. Houd hierbij wel weer rekening met welk soort je tweedehands koopt en in welke staat het product zich bevindt. Daarnaast heb je geen garantie op een tweedehands product. Een andere optie is om de traplift te huren of te leasen, al wordt de keuze hierin meer beperkt. Een traplift voor een rechte trap is het makkelijkste te installeren en is dus het goedkoopste. Wanneer je een traplift hebt besteld kan het even duren voordat deze geleverd wordt. Met het plaatsen van een spoedleveringen heb je de traplift extra snel in huis. Het plaatsen en installeren neemt ongeveer een halve dag in beslag. Succes met het uitzoeken van een traplift! 

Gerelateerde artikelen

Back to top button