Interieur

Hoe leef je ’s zomers zo comfortabel mogelijk in eigen huis?

De een is gek op de zomer, de ander wat minder. Maar één ding is zeker: het is in dit seizoen soms net wat uitdagender om comfortabel te leven. Je hebt immers te maken met hitte, beestjes en onaangename geuren. Hoe blijf je dit de baas in eigen huis, gewoon op budgetproof wijze? Lees verder voor tips.

Houd het schoon

De grote voorjaarsschoonmaak ligt al achter je, als de zomer eenmaal begint. Maar houd je huishouden alsnog netjes bij. Juist in de zomer is dit belangrijk, ook als je in verband met de hitte eigenlijk geen zin hebt om iets op te pakken. Je krijgt immers al snel te maken met ongedierte in de zomer. Van mieren tot muggen: je wilt ze zo min mogelijk in huis hebben. In de keuken kunnen dergelijke dieren zich al snel verzamelen, zeker als je etensresten niet goed opruimt. Met professionele pest control kies je voor een oplossing als de plaag uit de hand loopt. Grijp het liefst op tijd in, voordat het al te laat is. En door je huis daarna goed schoon te houden, neemt de kans af dat ongedierte opnieuw terugkomt. Dat kan gewoon met oma’s schoonmaakmiddelen, zoals citroenzeep is soda. Dat is lekker budgetproof.

Onaangename geurtjes

In de zomer treden onaangename geurtjes ook sneller op in huis. In de keuken bijvoorbeeld, waar we het hierboven al over hebben. En daar komt ongedierte ook weer op af. Zo verzamelen diertjes zich bij de prullenbak of op een andere plek waar etensresten te vinden zijn. Met ongediertebestrijding kom je weer van ongewenste diertjes af. Door je huis daarna goed schoon te houden, blijf je geurtjes ook de baas. En het zit ‘m in meer dingen. Hang je kleding en beddengoed regelmatig lekker buiten aan de waslijn, zodat het kan luchten. Ook de was kun je ’s zomers buiten laten drogen. Dit kun je bijvoorbeeld ook doen met de gordijnen of het vloerkleed. Lucht je huis sowieso regelmatig, het liefste iedere dag. Als alles goed doorwaait, kom je ook weer sneller van geuren af. En heb je huisdieren, zoals een hond? Dan kun je er ’s zomers aan denken om het dier wat vaker te wassen, om sterke geuren weer wat te verminderen.

Huis koel houden

Een ander obstakel in de zomer? Dat is natuurlijk de hitte. Hoe houd je het ’s zomers nu koel in huis? Doe overdag de gordijnen dicht, zodat je de zon buiten houdt. Ook zonwering is effectief, aan de buitenkant van de woning. Steeds meer mensen kiezen voor een airco in huis, nu de zomers zo heet worden. Ga na of dit iets toevoegt in jouw woning. En in welke kamer: wil je de airco bijvoorbeeld in de woonkamer of slaapkamer? Misschien werk je wel vanuit huis en is een airco in het thuiskantoor meer dan welkom.

Bescherming tegen inbraak

Grote kans dat je in de zomer lekker op vakantie gaat. Misschien maak je je daarbij zorgen dat er bij je wordt ingebroken. Helaas kan het iedereen overkomen. Maar je kunt wel verschillende voorzorgsmaatregelen nemen om de kans op inbraak te verkleinen, ook zonder hier een groot budget voor op te moeten stellen. Installeer bijvoorbeeld automatische verlichting bij de voor- en achterdeur, waarvan de lamp aanspringt bij beweging. Of kies binnen voor verlichting op een timer, zodat er ook tijdens je vakantie soms ergens licht aan staat in huis. Ook een deurbel met camera erin schrikt inbrekers af. Vraag de buren om een oogje in het zeil te houden. Hebben de buren meerdere auto’s en neem jij je auto juist mee op vakantie? Stel dan voor dat de buren de auto voor jouw deur parkeren, zodat het niet zo duidelijk is dat je weg bent. Als je dit niet voldoende vindt, zijn er ook goedkope manieren om een alarmsysteem te laten installeren in je woning. Zoek uit welke mogelijkheden je hierin hebt.

Met de bovenstaande tips kom jij de zomermaanden goed door. Geniet er natuurlijk ook lekker van, want het is toch wel een heel vrolijk en levendig seizoen!

Gerelateerde artikelen

Back to top button