BespaartipsFinanciën

Grip op je financiën krijgen? Zo doe je het!

Story Highlights
  • Breng je situatie in kaart
  • Ga budgetteren
  • Gebruik een huishoudboekje

Onze financiële situatie is van grote invloed op onze gemoedstoestand. Wanneer je geldzorgen hebt, dan zul je dit namelijk op ieder moment van de dag bij je dragen. Sommige geldzorgen zijn onvermijdelijk, maar de meeste zijn gelukkig wel te vermijden! Een belangrijke factor in het reduceren van je geldzorgen is het grip hebben op je financiën. Door grip op je financiën te hebben weet je iedere maand waar je geld heen gaat en hoeveel er iedere maand naar de uitgavenposten mag gaan. In deze blog geven we je daarom enkele tips die je kunnen helpen bij het krijgen van grip op je financiën.

Breng je financiële situatie in kaart

Om een goed beeld te krijgen van waar jouw geld heen gaat is het belangrijk om je financiën in kaart te brengen. Als je niet precies weet waar jouw geld heen gaat, dan wordt het ook ontzettend moeilijk om deze uitgaven te beperken. Het in kaart brengen van je financiën kun je doen middels bijvoorbeeld een huishoudboekje. Dit kan zowel in een fysiek boek als in bijvoorbeeld online in de tool van Dyme. Het is belangrijk om daadwerkelijk iedere transactie te documenteren. Zo krijg je aan het eind van de maand een mooi overzicht van wat bijvoorbeeld je boodschappen, kleding en andere dingen kosten. Aan de hand van dit overzicht kun je vervolgens stappen nemen om geld te besparen. Als je bijvoorbeeld ziet dat je iedere maand 50% van je vrij besteedbare vermogen uitgeeft in de supermarkt, dan weet je dat je hier gemakkelijk op moet kunnen besparen!

Budgetteren

Na het in kaart brengen van je uitgaven is het tijd om de volgende stap te maken; budgetteren! Nu zul je waarschijnlijk denken: “Hoe budgetteren?”, dit zullen we je in het kort uitleggen. Tijdens het budgetteren breng je zowel je toekomstige inkomsten als uitgaven per maand in kaart. Op basis van je inkomsten bepaal je een specifiek percentage dat je mag uitgeven aan iedere kostenpost. Als je goed gebudgetteerd hebt, dan houd je een percentage over voor sparen en onvoorziene uitgaven. Door je aan deze percentages te houden zorg je ervoor dat je grip krijgt op je financiële situatie. Zo geef je nooit meer geld uit aan de verschillende kostenposten dan je van tevoren had gepland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button