Bespaartips

5 x besparen op energie: je woning verduurzamen

Toen halverwege 2021 de energieprijzen wat begonnen te stijgen, was dat nog niet gelijk reden tot paniek. De economische opleving en de verminderde gasleveringen vanuit Rusland hebben intussen echter wel tot historisch hoge prijzen geleid. Bovendien ziet het er nog niet naar uit dat de komende jaren we weer op het oude prijsniveau zullen uitkomen. De politiek heeft al enkele maatregelen getroffen om mensen (vooral de lagere inkomens) enigszins te compenseren voor de hoge energieprijzen. Kom je daar niet voor aanmerking, of dekt dit de hogere maandlasten voor energie niet voldoende? Dan is belangrijk om zelf te gaan kijken hoe je je energielasten kunt verlagen. Hieronder vind je vijf energiebesparende maatregelen waarmee je veel kunt besparen.

5 x investeren, en vervolgens besparen

Het is bij de besparingen waarvoor je moet investeren belangrijk om je te beseffen dat de investeringen zich vaak alweer snel terugverdiend hebben. Allereerst omdat je energielasten lager worden. Maar ook omdat verduurzaming van je woning zorgt voor een waardevermeerdering. De afgelopen jaren stegen de prijzen van alle woningen erg hard. Nu er het doel ligt om in 2050 alle gebouwen energieneutraal te laten zijn, zouden duurzamere woningen wel eens een streepje voor kunnen hebben op ouderen, energieverspillende woningen.

Dak isoleren

Het dak isoleren is onder meer mogelijk met glaswol of steenwol en klimaatfolie, afgewerkt met schroten of gipsplaten. Er zijn ook kant en klare isolatieplaten verkrijgbaar met een witte afwerklaag.

Ramen en kozijnen vervangen

Bij verduurzaming probeer je onder andere minder koude lucht te laten binnendringen, en minder warme lucht binnen te laten vervliegen. Het plaatsen van zowel nieuwe kozijnen als ramen met HR++ glas of triple glas heeft hierop grote invloed. Benieuwd naar de kosten? Online kun je gemakkelijk en snel een offerte voor kunststof kozijnen aanvragen.

Gevels isoleren

Heb je een woning met een enkelsteens muur? Dan is het waarschijnlijk nodig een isolerende stuclaag aan de buitenzijde aan te laten brengen en / of de binnenzijde van je woning te voorzien van voorzetwanden. Bij spouwmuren kan over het algemeen relatief eenvoudig isolatieschuim ertussenin worden aangebracht.

Vloer isoleren

Tot slot nog een laatste manier waarop veel koude een woning binnendringt: via de vloer. Breng om dit te voorkomen isolatieplaten aan de onderzijde van de begane grondvloer aan, of een bepaald isolatiemateriaal in de kruipruimte.

Zonnepanelen installeren

Naast de hierboven beschreven opties om minder energie te verbruiken, is het tot slot goed om in te gaan op zelf energie opwekken. Alle energie die je immers niet hoeft af te nemen van je energieleverancier, verlagen je maandlasten. Door zelf energie met zonnepanelen op te wekken weet je zeker dat je groene stroom gebruikt.

Subsidie voor energiebesparende maatregelen

Wil je je woning verduurzamen? Vergeet dan niet dat je in aanmerking kan komen voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Hiermee krijg je bij twee of meer maatregelen een gedeelte (in 2022 gaat het om dertig procent) van de investering terug. Dit scheelt aanzienlijk op de kosten voor kunststof kozijnen en dakisolatie bijvoorbeeld!

Gerelateerde artikelen

Back to top button