Twijfel je of je rode wijn nog goed is? Ontdek hier alles wat je moet weten over het bewaren van rode wijn!
Misschien heb je een mooie exclusieve fles wijn bewust al een tijdlang in de kelder staan, omdat je eens hebt gelezen dat dit de smaakontwikkeling van de wijn zal verbeteren. Helaas geldt dat hoge rijpingspotentieel echter maar voor een beperkte selectie wijnsoorten. Controleer dus goed of je wel echt met een zogenaamde ‘bewaarwijn’ te maken hebt.
Maar welke wijnen zijn geschikt om langer te bewaren? En wat is de gemiddelde houdbaarheidsdatum van rode wijn? Je leest het in dit blogartikel!
Bewaarwijn
De meeste, relatief eenvoudige wijnen zullen er niet beter op worden als je ‘m te lang laat liggen. Over het algemeen is rode wijn gemiddeld rond de drie jaar houdbaar als de fles gesloten is. Klassieke wijnen van hoogwaardige kwaliteit kunnen wel degelijk mooie diepe smaken ontwikkelen naarmate ze meer op leeftijd zijn. Een gerenommeerde kwaliteitswijn zoals Châteauneuf-du-Pape heeft bijvoorbeeld een rijpingspotentieel van tot wel tien jaar, en wordt alleen maar smaakvoller door langere flesrijping. Ook de Italiaanse Barolo is een echte bewaarwijn en kan wel tussen de 10 en 30 jaar worden bewaard. Een goede Rioja kan ook mooi oud worden en kan in sommige gevallen tot vijf jaar worden bewaard.
De houdbaarheid van rode wijn
Gesloten fles
Als je geen bewaarwijn hebt gekocht, kun je je rode wijn meestal tot drie jaar lang wegleggen. Wijn is echter wel gevoelig voor licht, trillingen en klimaat. Wil je een mooie fles rode wijn dus een jaartje bewaren, dan is het zaak dat je de juiste omstandigheden creëert in de bewaarruimte. Als je de wijnen liggend neerlegt op een rustige en donkere plek, en zorgt voor een constante temperatuur van tussen de 10 en 14 graden, zal de kwaliteit van de wijn niet achteruitgaan. Ook de luchtvochtigheidsgraad speelt een belangrijke rol in het bewaarproces. Let erop dat de luchtvochtigheid tussen de 55 en 75 procent blijft in de ruimte.
Geopende fles
Over het algemeen is de wijn nog twee of drie dagen goed na het openen. De soepele, lichte wijnen zijn vaak een dag minder lang houdbaar na het openen dan de stevige, tanninerijke wijnen. Een Merlot bijvoorbeeld zal dus nog een dag of twee goed op smaak blijven, en een stevige Cabernet Sauvignon kun je vaak nog wel zo’n drie dagen laten staan.
Als je twijfelt of je wijn nog goed is, kun je even ruiken aan de wijn, of kijken naar de kleur.
De wijn is niet meer geschikt om te drinken als er bubbeltjes zichtbaar zijn, of als de kleur wat bruin is uitgeslagen. Ook wanneer de geur of smaak zuur of scherp is, kun je de wijn beter wegdoen. Komt het vaak voor dat je de wijn naderhand moet weggooien? Koop dan eens een klein formaat flesje!