Wat kost een laadpaal thuis?
- Laadpaal thuis: alleen op eigen grond
- Vergeet de installatiekosten niet
- Mogelijk maandelijkse abonnementskosten
Als je elektrisch gaat rijden, en dat is heel erg verstandig, dan heb je ook een laadpaal nodig. Je kunt kiezen je auto op te laden bij een openbare laadpaal en langs de snelweg via een snellader. Dan ben je echter duurder uit dan wanneer je een laadpaal thuis hebt. Je betaalt dan hetzelfde tarief als dat de energieleverancier rekent voor het gebruik van je huishoudelijke apparaten en de verlichting.
Alleen op eigen grond
Een laadpaal thuis is overigens alleen mogelijk als je een eigen huis hebt op eigen grond. Dat kan dus niet als je een huurhuis hebt. In dat geval vraag je een laadpaal aan in de nabije omgeving, dat doe je bij de gemeente waarin je woonachtig bent. Mag je wel een laadpaal op je inrit laten plaatsen, dan maak je uiteraard de nodige kosten. Voor de aanschaf van een laadpaal kun je grofweg een bedrag van tussen de 500 en 1500 euro rekenen.
Steeds geavanceerder
Hoeveel de laadpaal bij je thuis kost, is afhankelijk van het type laadpaal dat je neemt. Wat dat betreft werkt het net als bij de auto’s zelf. Koop je een Tesla, dan weet je dat je meer betaalt. De laadpalen van tegenwoordig worden steeds geavanceerder en bieden steeds meer functionaliteiten. Het is overigens wel verstandig om een laadpaal te kopen met meer capaciteit dan strikt noodzakelijk is. Stel je wilt straks een wat zwaardere auto kopen, dan kun je het nog steeds met dezelfde laadpaal doen. Verder is het aan je zelf of je gebruik wilt maken van allerlei snufjes. Aanrader is wel te kiezen voor een laadpaal met load balancing.
Ook installatie- en eventueel maandelijkse kosten
Met alleen de aankoop van een laadpaal ben je er niet. De laadpaal moet immers ook werken, zal geïnstalleerd moeten worden. Laadpaal installeren laat je over aan de specialist, want dit vraagt gewoon expertise en ervaring. Houd rekening met installatiekosten die zo ongeveer gelijk staan aan de aanschafprijs van de laadpaal. De exacte oprijs is afhankelijk van de aanpassingen die in de meterkast gedaan moeten worden en de afstand tussen de meterkast en de laadpaal. Hoe groter de afstand, hoe meer kabel nodig is en hoe meer graafwerkzaamheden er uitgevoerd moeten worden. Tenslotte heb je nog de maandelijkse kosten, als je althans een abonnement af hebt gesloten. De kosten voor een dergelijk abonnement zijn laag overigens. Verder dien je er rekening mee te houden dat de energierekening omhoog gaat. Aan de andere kant hoef je echter niet meer te tanken. En dat bespaart je echt veel geld.