Overig

Wat is het nut van groenafval recyclen?

Je hoort het vast vaak genoeg: afval scheiden is belangrijk, want dan kan het gerecycled worden. Vaak wordt echter niet verteld waarom het afval scheiden dan zo belangrijk is en wat er precies met dat afval gedaan wordt. In dit artikel vertellen we je meer over het scheiden van groenafval en wat het nut van recyclen is. 

Hoe groenafval scheiden?

Vrijwel iedereen scheidt zijn groenafval. Huishoudens hebben hiervoor een groencontainer die ze hebben gekregen van de gemeente. Horecabedrijven met veel groenafval hebben hiervoor bijvoorbeeld een Swill container. Op die manier kan zo veel mogelijk afval worden verzameld en vervolgens gerecycled worden. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je groenafval niet te scheiden, dan gooi je alles bij het restafval weg. Dat is echter hartstikke zonde. Groenafval is namelijk enorm goed te scheiden en kan omgezet worden naar verschillende belangrijke grondstoffen. 

Groenafval als brandstof

Groenafval recyclen is ten eerste erg goed voor het milieu. In plaats van het te verbranden, waarbij een hoop CO2 vrijkomt, wordt het groenafval verwerkt tot bijvoorbeeld compost of biogas. Compost is een bodemverbeteraar die een hoop extra voedingsstoffen aan de bodem toevoegt. Dit kan gebruikt worden op akkers en kwekerijen, waar vervolgens weer nieuwe planten op kunnen groeien. Biogas is een goed alternatief voor aardgas en stoot geen CO2 uit bij verbranding.

Recyclen is goedkoper

Een ander belangrijk punt is dat recyclen een stuk goedkoper is. Het laten ophalen van groenafval is immers gratis, terwijl het laten ophalen van restafval geld kost. Dat is niet voor niets, het verbranden van restafval is erg duur. Je kunt je groenafval dus beter scheiden en apart inleveren, dat kost namelijk een stuk minder geld dan het verwerken van restafval.

Dus, waarom recyclen?

Recyclen heeft dus meerdere voordelen en het heeft dan ook zeker nut. Ten eerste is het bijvoorbeeld erg goed voor het milieu. Door nieuwe stoffen van het groenafval te maken, dringen we CO2 uitstoot terug. Daarbij is het ook voor je portemonnee een stuk beter om groenafval te scheiden en dus te recyclen. Zo ben je zelf immers ook een stuk minder geld kwijt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button