Wanneer is het carnaval in 2022?

- Van zondag 27 februari tot dinsdag 1 maart
- In het zuiden en delen van het oosten van ons land
- Zeg geen alaaf in Oeteldonk
De echte liefhebbers weten het natuurlijk al lang. Carnaval wordt in ons land in 2022 gevierd van zondag 27 februari tot dinsdag 1 maart. Lees hier alles over carnaval en ook over de bekende Oeteldonkstijl. En vergeet niet dat je in Oeteldonk nooit alaaf zegt.
Zeven weken voor de eerste Paasdag
Ook nu valt de eerste carnavalsdag zeven weken voor de eerste paasdag. Officieel begint carnaval op zondag. Omdat Pasen op zijn vroegst op 22 maart kan zijn en op zijn laatst op 25 maart, is de vroegst mogelijke datum voor carnaval 1 februari, de laatst mogelijke datum is – zo zijn de regels nou eenmaal- 9 maart.
Gekerstend heidens volksfeest
Carnaval dus. Het is van oorsprong een gekerstend heidens volksfeest. Het hoort binnen de christelijke traditie om op de zondag, maandag en dinsdag direct voorafgaand aan de vastentijd van veertig dagen carnaval te vieren. Op Aswoensdag wordt carnaval afgesloten. In ons land wordt het van oorsprong alleen door katholieken gevierd en dan specifiek in het zuiden van ons land en in delen van het oosten.
De tradities kunnen per regio verschillen
De tradities verschillend weer per streek. Zo wordt in Limburg carnaval ook wel Vasteloavend genoemd, uiteraard als verwijzing naar de vastentijd. Kijken we naar het Limburgs carnaval, dan is het sterk verwant aan het Venetiaanse carnaval. In Brabant is weer sprake van de traditie dat carnaval afgesloten wordt met koffie en worstenbrood.
Ga niet als een banaan naar Oeteldonk
Carnaval is ook Oeteldonk. Drie dagen per jaar verandert Den Bosch in het dorp Oeteldonk, met eigen Oeteldonk emblemen en Oeteldonkse gebruiken. Ook nu verschillen de tradities weer. Zo is het not done om in Oeteldonk alaaf te roepen zoals je ook minder bont verkleed carnaval viert in ons land. Je hoeft in Oeteldonk niet als een banaan te gaan.
Voortbestaan carnaval stond op de tocht
De naam Oeteldonk is in het leven geroepen omdat het voortbestaan van carnaval op de tocht stond. Vanwege een aantal wat al te uitbundige feesten driegde een verbod. Door Den Bosch tijdelijk te veranderen in Oeteldonk, was de dreiging weg. Oeteldonk viert onder meer de komst van Prins Amadeiro. Het is het feest van de praalwagens vooral. Overigens hebben ook de dorpen van de gemeente Den Bosch gedurende carnaval andere namen. Oeteldonk staat tijdens carnaval bol van allerlei tradities. Leuk om je daar eens nader in te verdiepen.