Waar komen zilvervisjes op af?

En dan stuit je ineens op zilvervisjes in je bed. De schrik is groot voor het kleine beestje, al is ie nadat je het zilvervisje ontdekt hebt vaak even snel weer verdwenen. Dat maakt het nog erger eigenlijk, want je weet dat ze er zijn, alleen niet waar. Zilvervisjes bestrijden staat dan ook hoog op de to-do lijst van mensen die deze insecten in huis ontdekt hebben.
Zilvervisjes worden ook wel Suikergasten genoemd
Zilvervisjes komen relatief vaak voor. Ze worden ook wel eens Suikergasten genoemd en behoren tot de Franjestaarten, net als de oven- en papiervisjes. Zilvervisjes zijn, weinig verrassend, grijs van kleur en ze hebben schubben. Doorgaans worden ze niet groter dan 12 millimeter en bewegen ze zich ietwat wiebelend voort. Dat voortbewegen kunnen ze overigens nog best snel.
Ze bewegen zich wiebelend en toch nog best snel voort van huis naar huis
Eenkennig zijn ze niet overigens, want ze kruipen van huis naar huis. Aan een klein kiertje hebben ze al genoeg en via gaatjes in de muur zitten ze zo in elk huis. Ze komen vooral af op warme en vochtige plekken. Je treft ze vaak in nieuwbouwhuizen en ze zijn ook graag aanwezig op het moment dat er een woning gebouwd wordt. Vanwege de voorliefde voor warme en vochtige ruimtes, zie je ze veelal in de bad- en slapkamer en op zolder en in de kelder.
Vanwege vocht en warmte kun je ze zomaar in je bed vinden
Juist vanwege de voorliefde voor vocht en warmte, kun je ze dus ook prima in bed tegenkomen. En dat is altijd weer schrikken. Je lichaamswarmte, het feit dat je zweet en de warme adem hebben aantrekkingskracht op zilvervisjes. Op plaatsen waar de luchtvochtigheid groot is, is de kans op zilvervisjes groot. Tegen een lage luchtvochtigheid kunnen ze minder goed. Dan gaan ze dood. Je slaapkamer luchten en goed ventileren is het halve werk als het gaat om het bestrijden en voorkomen van zilvervisjes.
Niets te maken met een gebrek aan hygiëne
De aanwezigheid van zilvervisjes heeft niets te maken met een slechte hygiëne. Dat is een misverstand. Zilvervisjes leggen inderdaad eitjes, soms tot wel 20 per dag. Je vindt de eitjes moeilijk overigens, want deze insecten in huis weten de eitjes vaak prima te verbergen in allerlei spleetjes. Gemiddeld genomen wordt een zilvervisje ergens tussen de twee en drie jaar oud. Reken maar eens uit hoeveel eitjes ze dus kunnen leggen en hoeveel nieuwe zilvervisjes in of rond je slaapkamer geboren kunnen worden. Zaak dus iets aan de aanwezigheid van zilvervisjes te doen.