BeleggenFinanciën

Steeds meer overheden reguleren de cryptosector: wat betekent het voor jou?

Het jaar 2022 wordt volgens experts het jaar van de regulering van de cryptomarkt. Het zat er eigenlijk al jaren aan te komen, omdat steeds meer beleggers investeren in crypto valuta en omdat dergelijke cryptomunten een steeds belangrijkere rol spelen in het dagelijks leven. Daarnaast bestaat het risico dat cryptomunten worden aangewend om economische sancties te omzeilen, iets wat intussen ook al gebeurde na de sancties tegen Rusland. Regulering moet dat voorkomen.

Waarom willen overheden de cryptosector nu reguleren?

Lange tijd werden cryptomunten gemarginaliseerd. Het afremmen van de ontwikkeling van deze munten was belangrijk, onder andere uit vrees voor het disruptieve karakter van de cryptosector. De tijden zijn intussen gewijzigd, net als de visie op dergelijke cryptomunten. Marginaliseren lukt niet meer en dus begint het tijdperk van controleren. En controleren betekent reguleren. Door een wetgevend kader te creëren, kan men exchanges vragen om gegevens over te maken. Dat is niet alleen interessant voor regeringen die nieuwe belastinginkomsten willen aanboren – ideaal in tijden dat de economie het moeilijk heeft –, maar het helpt ook te voorkomen dat economische sancties worden ontweken.

Verenigde Staten onderzoeken nieuwe mogelijkheden

In de Verenigde Staten heeft men alvast de eerste stap gezet. Eerder deze maand raakte officieel bekend dat president Biden een bevel heeft uitgevaardigd om een verantwoorde ontwikkeling van de digitale activa (cryptomunten) te garanderen. Met het bevel wil president Biden verschillende doelen bereiken.

Zo wil hij Amerikaanse investeerders, bedrijven en consumenten beter beschermen. Tegelijkertijd wil hij de financiële stabiliteit van het land waarborgen, illegale activiteiten tegengaan en betrouwbare financiële diensten garanderen. Alsook moet het bevel ervoor zorgen dat de Verenigde Staten technologisch niet achterblijven. Het draait momenteel nog heel sterk om het onderzoeken en het verkennen van een nieuw speelveld, maar nooit eerder keek men er zo ruimdenkend naar de cryptomarkt.

Gelijkaardige signalen in Europa

Ook in Europa zitten er heel wat slimme boefjes die werken aan nieuwe cryptoregels. Met de zogeheten Markets in Crypto-Assets (MiCA), een werk van ruim 170 pagina’s, heeft men alvast de basis gelegd om de cryptosector te reguleren. De Europese doelstellingen zijn gelijkaardig met wat men in de Verenigde Staten beoogt. Het gaat er vooral om dat men de sector veiliger wil maken en er tegelijkertijd voor wil zorgen dat de Europese economie voldoende innovatievriendelijk is. Er wordt zelfs onderzoek verricht naar de mogelijkheden van een digitale euro, een digitale munt die door de Europese Centrale Bank zou moeten worden uitgegeven.

Reguleren zorgt voor stijgende cryptokoersen

Wat dit voor de cryptobelegger betekent, blijft natuurlijk afwachten. Over het algemeen verwacht men wel dat de regulering een gunstig effect zal hebben op de cryptokoersen. Het betekent namelijk dat de munten steeds breder worden geaccepteerd en in de toekomst een steeds grotere rol zullen spelen. En dat enthousiasmeert de belegger. Het effect van de Amerikaanse regulering is zelfs al merkbaar. Ondanks de situatie in Oekraïne en de economische onzekerheid steeg de koerswaarde van onder meer Bitcoin nadat de Amerikaanse president het nieuws bekendmaakte.

Gerelateerde artikelen

Back to top button