Bespaartips

Kunnen thermostatische radiatorkranen u helpen geld te besparen?

Thermostatische radiatorkranen zijn handige moderne toestellen die rechtstreeks in elke radiator van het verwarmingssysteem van uw woning kunnen worden geplaatst. U kunt thermostatische radiatorkranen installeren op alle soorten warmwaterradiatoren, ongeacht het centrale verwarmingssysteem in uw huis: zonne-energie, olie, hout, gas of warmtepomp. 

In werkelijkheid regelen thermostatische radiatorkranen de toevoer van warm water naar radiatoren. Deze kranen maken een eenvoudige en doeltreffende regeling van de temperatuur in elke kamer van het huis mogelijk. 

Thermostatische kranen met slimme radiatorknop maken meer optimalisatie van de temperatuurregeling mogelijk dan een enkele thermostaatafstelling zou bieden. In werkelijkheid kunt u met thermostatische kranen de temperatuur van elke radiator in elke kamer onafhankelijk regelen. 

Er zijn verschillende soorten thermostatische radiatorkranen, dus laten we de specifieke kenmerken eens bekijken. Er zijn thermostatische radiatorkranen met een handmatige hendel voor het instellen van temperatuurniveaus, elektronische thermostatische radiatorkranen met digitale bedieningspanelen, en thermostatische radiatorkranen die op afstand kunnen worden bediend voor een nog hoger energierendement. Door uw verwarming te beheren met complexere thermostatische radiatorkranen (elektronisch in plaats van handmatig, bijvoorbeeld), kunt u meer energie en geld besparen. Ze zijn echter ook duurder. 

Hoe werkt een radiator 

Radiatoren zijn heel eenvoudig, want ze hebben geen ventilatoren, bewegende onderdelen of elektriciteit. Ze stralen warmte uit van het hete water of de stoom die door hun forse metalen frames stroomt om uw kamers te verwarmen. 

Uw radiator gebruikt stoom of heet water om uw huis van warmte te voorzien. Het warme water dat een radiator ontvangt, wordt verwarmd door een boiler die naar elke radiator wordt geleid. Elke unit heeft zijn eigen aan/uit-schakelaar om de temperatuur in elke ruimte te regelen, zodat u kunt verwarmen in zones. 

Het enige beweegbare onderdeel van een radiator is de aan/uit-knop. Als deze knop beschadigd of gestript is en op zijn plaats draait, kan uw radiator de kamer oververhitten. 

Er worden verschillende soorten ventielen gebruikt om radiatoren te regelen. U moet ontdekken welk soort radiator u hebt om te begrijpen hoe u deze moet uitschakelen. 

Kunnen thermostatische radiatorkranen u helpen geld te besparen?

Welke voordelen kunnen thermostatische radiatorkranen bieden? 

Op warmwaterradiatoren worden thermostatische kranen gemonteerd in plaats van de manuele kranen die gewoonlijk aanwezig zijn op de knop van de slimme radiator. Hiermee kunt u de temperatuur in de kamer aanpassen aan het aantal bewoners en de buitentemperatuur. 

Er zijn drie primaire voordelen van het installeren van thermostatische radiatorkranen in uw huis: thermisch comfort, energiebesparing en lagere stookkosten. 

  • Aangename, gematigde, en gecontroleerde verwarming 

Door thermostatische radiatorkranen te installeren, kunt u de verwarming van uw huis nauwkeurig afstellen. Daarom kunt u de temperaturen die uw radiatoren produceren beter regelen om het thermische comfort in uw woning te maximaliseren. 

Met deze thermostatische radiatorkranen kunt u de verwarmingsinstellingen voor elke radiator in elke kamer van uw huis nauwkeurig regelen, zodat ze precies aan uw verwarmingsbehoeften voldoen. 

  • Energie besparen 

Met een nauwkeurige regeling van de verwarming kunt u elektriciteit besparen terwijl u radiatoren gebruikt. Het verminderen van ons energieverbruik is essentieel voor zowel het behoud van het milieu als het verlagen van onze energiekosten thuis. 

Met thermostatische radiatorkranen kunt u oververhitting van sommige kamers voorkomen en comfortabele temperaturen handhaven in gebieden precies zoals nodig. De radiatoren in uw huis alleen gebruiken wanneer dat nodig is, is om een aantal redenen voordelig. 

  • Kostenbesparingen op uw elektriciteitsrekening 

Het spreekt voor zich dat het verminderen van de hoeveelheid energie die wordt gebruikt voor radiatorverwarming zal resulteren in lagere verwarmingskosten in huis. Ongeacht het energie-efficiëntieniveau van het centrale verwarmingssysteem van uw huis, zal het installeren van thermostatische radiatorkranen u helpen energie te besparen op uw radiatorverbruik. 

Het gebruik van thermostatische radiatorkranen om uw energieverbruik te verminderen is ook een prachtige strategie om uw energiekosten te verlagen. 

Hoe wordt een thermostatische radiatorkraan geïnstalleerd? 

De installatie van een thermostatische radiatorkraan vereist drie eenvoudige procedures. Soortgelijke methoden kunnen worden gebruikt om de TRV te vervangen. 

Kunnen thermostatische radiatorkranen u helpen geld te besparen?

Stap 1: Verwijder de lucht uit uw systeem en laat het leeglopen 

Leeg het systeem van warmte. Laat lucht door alle radiatoren met geïnstalleerde TRV’s stromen. Ontlucht de radiatoren met behulp van een ontluchtingssleutel en een slang. Wanneer het water niet meer stroomt, moet het vorige ventiel worden verwijderd. 

Stap 2: Verwijder de vorige klep 

Om de fundamentele aan/uit klep bloot te leggen: 

Verwijder de dop. 

Draai met een tang en een verstelbare sleutel de moer van de radiatorbuis los die loskomt. Als de pijp los is, kan hij worden verwijderd om te controleren of het systeem volledig droog is. 

Draai de 15 mm drukfitting los die zich aan de basis van het ventiel bevindt. Het ventiel kan nu volledig van de radiatorbuis worden verwijderd. 

Stap 3: Installeer de vervangende thermostatische radiatorkraan 

Soms is de nieuwe TRV niet compatibel met het huidige ventielinzetstuk. Alle nieuwe TRV’s bevatten een geheel nieuw ontworpen inzetstuk. In dergelijke gevallen kan het nodig zijn de vorige versie te verwijderen. Steek een standaard zeskantgereedschap in het gat en gebruik een verstelbare sleutel om het onderdeel los te maken. Installeer het nieuwe insert in de radiator en zet het vast met schroeven nadat het in PTFE is gewikkeld. U mag de oude moer en olijf gebruiken. Om ze te vervangen, hoeft u alleen maar de moer los te draaien en de olijf met een tang te verwijderen. 

Stap 4: Zet de watertoevoer aan. 

Nadat alle losse eindjes zijn vastgezet, is het tijd om alles weer aan te zetten. Sluit alle radiatorkranen, inclusief de ontluchtingsklep, die open staan. 

Om het verwarmingssysteem te vervangen, moet de watertoevoer worden geactiveerd. Wees voorzichtig met mogelijke lekken in de nieuwe verbindingen. Draai de nieuwe radiatorkraan open nadat u zich ervan verzekerd hebt dat alle afstellingen correct zijn uitgevoerd. Laat het water in de radiator stromen. Als er geen lekken zijn, zou alles in orde moeten zijn. 

Conclusie

TRV’s minimaliseren het energieverbruik omdat de temperatuur van de radiator kan worden gewijzigd. Gewoonlijk is dit een handmatige aanpak met een 0-tot-5-schaal voor temperatuuraanpassing. Wat als u de temperatuur in veel kamers zou kunnen regelen met één enkele app-klik vanaf elke locatie ter wereld? Een slimme radiatorthermostaat zou uitkomst kunnen bieden! 

Slimme TRV’s bieden u veel meer controle over de verwarming van uw huis. De temperatuur van elke kamer kan onafhankelijk worden geregeld om energie te besparen met slimme radiatorknoppen. Deze TRV’s en een app voor het regelen van de thermostaat maximaliseren de verwarming en het energieverbruik. Dit verlaagt uw huishoudelijke kosten terwijl het comfort van iedereen wordt gewaarborgd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button