Is de werkgever aansprakelijk bij een verkeersongeval op weg naar werk?
Het kan wel eens voorkomen dat je onderweg naar werk in een verkeersongeluk terecht komt. Op het moment dat er schade is, kan dit erg vervelend zijn. Vaak komen er in dit soort situaties veel vagen naar boven. Ben ik voor dit soort schade verzekerd? Wie is er aansprakelijk? Krijg ik een letsel schadevergoeding? Het is het slimste om in zo’n situatie als eerst contact op te nemen met je werkgever, zodat je de situatie aan deze persoon kunt uitleggen. Hoogstwaarschijnlijk weet je werkgever wel hoe hij of zij in zo ’n situatie moet handelen. In dit artikel leggen we je haarfijn uit, wanneer een werkgever aansprakelijk is bij een verkeersongeval als jij onderweg naar werk bent. Benieuwd? Lees dan gauw verder en kom erachter!
In deze situaties is je werkgever aansprakelijk bij verkeersongevallen!
Onder bepaalde omstandigheden kun je als werkgever aansprakelijk worden gesteld voor een ongeval waarbij een werknemer betrokken is. Het is echter belangrijk om te vermelden dat de aansprakelijkheid kan variëren afhankelijk van de specifieke wetten en jurisprudentie van het betreffende rechtsgebied. Om het je wat makkelijker te maken, hebben we een aantal voorbeelden onder elkaar gezet waar een werkgever aansprakelijk is bij verkeersongevallen. Op deze manier bemachtig je meer kennis en kun je vergelijken of jouw situatie hetzelfde is als één van de voorbeelden. In deze situaties is je werkgever aansprakelijk bij verkeersongevallen:
- De werknemer handelde volgens zijn instructie of binnen de reikwijdte van zijn functie: als de werknemer tijdens het ongeval handelde in opdracht van de werkgever, kan de werkgever aansprakelijk worden gesteld. Als een werknemer bijvoorbeeld onderweg was om bedrijfstaken uit te voeren dan kan hij aansprakelijk worden gesteld. Ook als je een dienst aan het verlenen was voor de werkgever;
- De zorgplicht van de werkgever is geschonden: het is de verantwoordelijkheid van een werkgever om een veilige werkplek te bieden. Hieronder valt ook de verkeersveiligheid voor werknemers. Als de werkgever nalatig is geweest om de veiligheid van zijn werknemers te waarborgen, kan de werkgever aansprakelijk worden gesteld. Een voorbeeld hiervan is als de werkgever geen onderhoud heeft uitgevoerd aan de bedrijfsvoertuigen of niet voldoende veiligheidsinstructies heeft gegeven;
- Een bedrijfsvoertuig is door de werkgever ter beschikking gesteld: Als een werkgever een bedrijfsvoertuig aan een werknemer heeft gegeven, kan de werkgever aansprakelijk worden gesteld. Denk hierbij aan een ongeval dat veroorzaakt is door defecten, slecht onderhoud of andere nalatigheid van de werkgever.