Stichting Slimme Boefjes maakt gebruik van cookies meer informatie

FAQ

Hoe weet ik dat de kleding bij de doelgroep komt en niet naar het buitenland gaat?

Stichting Slimme Boefjes helpt uitsluitend ouders die in Nederland woonachtig zijn. We hebben het hele proces van inzamelen tot verspreiden van de dozen in eigen beheer. We plaatsen zelf de inzamelboxen op de verschillende inzamelpunten en legen deze ook zelf. De verzamelde spullen gaan naar één van onze eigen verwerkingslocaties in Den Haag of Rotterdam, waar de inhoud wordt gesorteerd en verwerkt. Alles wat we kunnen gebruiken wordt waar nodig nog gewassen en gestreken en over de StartKids verdeeld. De Startkids kunnen vervolgens worden opgehaald op een van onze locaties (Rotterdam of Den Haag), of verzenden we naar een adres in Nederland. We zenden geen StartKids naar het buitenland. Alle spullen die we ingezameld hebben en niet zelf kunnen gebruiken (bijv. te grote maten of kleding die te vuil of sleets is), zetten we door naar andere goede doelen die deze spullen wel kunnen gebruiken. Ook daarbij kiezen we voor goede doelen die actief zijn in Nederland, zodat alle spulletjes uiteindelijk jonge gezinnen in Nederland bereiken.

Wat zit er in de StartKid?

In de StartKids zitten allerlei basisbenodigdheden die de kraamzorgorganisatie adviseert voor de eerste maanden van een pasgeboren baby. Bij elkaar bijna 100 artikelen. Elke StartKid is samengesteld van gebruikt goed en daardoor net een beetje anders, maar het volgende zit er in ieder geval in:
Compleet kledingpakket in de maten 50 t/m 68 bestaande uit:

 • Ruime hoeveelheid rompers en hemdjes
 • Veel babykleding (broekjes, truitjes, boxpakjes, etc.)
 • Sokjes, slofjes, mutsjes, en een jasje
 • Schoentjes

Complete set babybeddengoed, bestaande uit:

 • 2 complete lakensets en molton voor een ledikantje
 • Ledikantdeken
 • Slaapzakjes

En verder nog:

 • Kruik met kruikenzak
 • Badcapes
 • Aankleedkussenhoes
 • Hydrofiele luiers en washandje
 • Monddoekjes
 • Zuigflessen (zonder spenen)
 • Een of meer kleine knuffeltjes of babyspeeltjes

Hoe kan ik Stichting Slimme Boefjes helpen?

Je kunt Stichting Slimme Boefjes op verschillende manieren helpen. Zo kun je je gebruikte babyuitzet doneren in één van de inzamelboxen in het land. Je kunt vrijwilliger worden. En je kunt een bedrag doneren (onder vermelding van ‘donatie’) op NL 17 ABNA 060 8481157 t.n.v. Stichting Slimme Boefjes, Voorburg. Of doe een inzamelingsactie. Hoe? Organiseer een wedstrijd, was auto’s voor Slimme Boefjes of bedenk iets anders om geld of babygoed in te zamelen. Zo help je ons met het voortzetten van het werk van Slimme Boefjes!

Wat zamelen jullie precies in?

We zamelen alleen de spulletjes in die we ook in de StartKid kunnen verwerken, dus vooral textiel (kleding t/m maat 68, lakentjes, dekentjes e.d.). We krijgen vaak de vraag of we ook boxen, wiegjes, maxicosi’s, voedingskussens, kleding vanaf maat 74 en grote knuffels of ander speelgoed kunnen gebruiken. Helaas kunnen we hier niets mee, want ze gaan niet in onze StartKid (die zit al stampvol met de 100 items die er wél in gaan) en we hebben er ook de opslagruimte niet voor. Het vriendelijke verzoek is dan ook om deze spullen niet in of bij de inzamelbak te plaatsen. De inzamelbak is dan te snel vol, de inzamellocatie ervaart overlast, en het levert ons veel werk op om deze spullen alsnog ergens anders een goede plek te geven.

Wat gebeurt er met de spullen, nadat ze zijn gedoneerd?

Vrijwilligers legen de inzamelboxen en brengen al het ingezamelde goed naar de opslag in Den Haag of Rotterdam. Hier worden alle goed herbruikbare spulletjes er uit gehaald, en waar nodig nog gewassen en gestreken. Vervolgens worden de spulletjes keurig gesorteerd op geslacht, op maat, op soort kledingstuk, en in stellingen opgetast. Onze vrijwilligers gaan vervolgens aan de hand van een vaste lijst de stellingen langs om met zorg alle spulletjes te selecteren die in de StartKid gaan. Daarbij worden spulletjes bij elkaar gezocht die goed bij elkaar passen en wordt rekening gehouden met de seizoenen. Als de StartKid klaar is, gaat de doos dicht en kan deze opgehaald of verstuurd worden.

Waar staan de inzamelbakken?

Slimme Boefjes heeft zo’n 160 inzamelpunten in de Randstad. Hier staat een inzamelbak waar je je gebruikte babygoed kunt inleveren. Het grootste deel betreft openbaar toegankelijke locaties, zoals CJG’s. De actuele lijst vind je hier. Staat er geen locatie in jouw buurt bij? Dan kun je je spulletjes ook naar ons opsturen:
Stichting Slimme Boefjes
Pinaskade 33
2725 EN Zoetermeer.

Heeft Stichting Slimme Boefjes een ANBI-status?

Ja. ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Wanneer een stichting een ANBI-status heeft, is erkend dat de instelling zich voor minstens 90% inzet voor het algemeen nut. Om aangewezen te worden als ANBI moet een instelling aan een aantal voorwaarden voldoen (bron: Belastingdienst).
Hieronder staan de documenten die inzicht geven in het beleid en de financiën van Slimme Boefjes.
Jaarrekening Slimme Boefjes 2017
Uittreksel handelsregister 2017
ANBI publicatieverplichting – 2017
Beleidsplan Stichting Slimme Boefjes 2017

Ik woon ver van een inzamelpunt vandaan, maar wil wel graag doneren. Kan dat?

Dat kan zeker! Je kunt je spulletjes namelijk ook naar ons opsturen:
Stichting Slimme Boefjes
Pinaskade 33
2725 EN Zoetermeer.

Ik wil inzamelpunt worden. Kan dat?

Slimme Boefjes werkt het liefst met openbaar toegankelijke locaties als inzamelpunt. Denk aan CJG’s of andere locaties die veel door ouders met jonge kinderen bezocht worden. Ben je zo’n locatie en zou je ons inzamelnetwerk willen versterken? Stuur dan een mailtje naar info@slimmeboefjes.nl. We gaan dan kijken of jouw locatie in te passen is in ons logistieke netwerk.

Partners

Powered by FYN Software