5 manieren waarop je technologie kunt gebruiken om geld te besparen
Technologie kan ons dagelijkse leven op veel vlakken vergemakkelijken, maar het kan je ook helpen om geld te besparen. Dat klinkt misschien opmerkelijk als je net de aanschafprijs van de nieuwste iPhone voor ogen hebt gekregen. Toch hoef je voor veel technologische hulpmiddelen geen grote investering te doen. En als dat wel het geval is, verdien je de investering op langere termijn ruimschoots terug. In dit artikel lees je hoe.
1. Gebruik een VPN
Je kunt een VPN gratis downloaden en installeren, maar je kunt ook een betaald abonnement afsluiten. Voor de prijs van twee koppen koffie per maand ben je dan wel verzekerd van een volledig veilige internetverbinding en alle bijkomende voordelen. Zo kun je voor lagere tarieven een auto huren in het buitenland of vliegtickets boeken.
Dat komt doordat websites lagere prijzen hanteren voor lokale consumenten. Vanuit welk land je de website bezoekt, kunnen ze zien aan je IP-adres. Maar als je een VPN gebruikt, zien ze alleen het IP-adres van de VPN-server. En jij bent helemaal vrij in je keuze met welke VPN-server je verbinding wilt maken. Of dat nu in Nederland is, Japan of op Mallorca.
2. Gebruik een budget-app
Als je geld wilt besparen, moet je ook weten waar je je geld aan uitgeeft. Met een realistisch overzicht van je maandelijkse inkomsten en uitgaven kun je meteen zien op welke posten je kunt besparen. Misschien ben je toch wat meer geld kwijt aan bijvoorbeeld tijdschriftabonnementen of loterijen dan je aanvankelijk dacht. Zo’n overzicht kun je natuurlijk heel ouderwets maken met een pen en een papieren huishoudboekje.
Maar je kunt ook gewoon kiezen voor een budget app op de telefoon die je toch altijd bij je hebt. Zo registreer je dat kopje koffie onderweg al. Je hoeft dus niet te wachten tot je thuis bent en je huishoudboekje hebt gevonden of je pc hebt opgestart. Veel apps kunnen de ingevoerde gegevens meteen categoriseren. Ze kunnen ook suggesties geven over abonnementen die je zou kunnen beëindigen en dit ook daadwerkelijk voor je doen. Voorbeelden van dit soort apps, zijn onder meer Dyme, Spendo, Grip en Mint.
3. Maak je huis slim
Om van je huis een smart home te maken, moet je wel eerst wat investeren. Je kunt een heel systeem laten installeren, waarbij je je hele huis op afstand kunt besturen. Maar je zou ook gewoon kunnen beginnen met de aanschaf van een paar slimme lampen. Deze lampen gaan jarenlang mee en je kunt ze via een app op je telefoon aan- of uitschakelen. Er zijn ook slimme lampen die automatisch aan- of uitgaan als je een kamer betreedt of verlaat. Omdat je nooit meer onnodig het licht laat branden, bespaar je al gauw vele euro’s op je energierekening. Hetzelfde geldt voor slimme thermostaten die alleen aangaan als er ook daadwerkelijk iemand thuis is.
4. Zeg je sportschoolabonnement op
Misschien heb je ooit een sportschoolabonnement afgesloten met het idee zo een stok achter de deur te hebben. Het kost geld, dus dan zul je vanzelf wel naar de sportschool gaan, toch? De harde realiteit is dat je moet erkennen dat je destijds wellicht wat gemotiveerder was. En die ene keer dat je jezelf wel naar de sportschool hebt weten te slepen, kunnen de tientallen euro’s per maand niet compenseren. Zeg dan ook meteen je abonnement op. Je kunt dan beter kiezen voor bijvoorbeeld een rittenkaart, waarbij je alleen betaalt voor de keren dat je wel gaat.
Daarbij hóef je ook niet afhankelijk te zijn van een sportschool om in beweging te komen. Op YouTube vind je talloze work-outs, yogasessies en meditatieoefeningen waar je thuis gratis mee aan de slag kan. Je kunt ook speciale fitnessgames aanschaffen om je plezier in sporten te vergroten. Voorbeelden van dit soort games zijn Blaston (PC en Oculus), Active Arcade (Android en iOS) en Ring Fit Adventure (Nintendo Switch).
5. Couponsites
Huis-aan-huisbladen en reclamefolders doorspitten en verknippen? Dat is verleden tijd, want via couponsites kun je heel gericht zoeken naar aantrekkelijke kortingscodes. Op vouchervandaag vind je elke dag de actuele aanbiedingen, onderverdeeld in categorieën. Coupert voegt kortingscodes zelfs automatisch toe aan je digitale winkelmandje. Hetzelfde geldt voor de browserextensie Honey. En als je regelmatig op Amazon winkelt, ben je met de browserextensie van Keepa vaak veel goedkoper uit.