3 veelgemaakte fouten bij ovengerechten
De oven wordt tegenwoordig bijna overal voor gebruikt. Hij is in de meeste huishoudens inmiddels niet meer weg te denken. Geen wonder, want dit is natuurlijk het perfecte apparaat als je weinig tijd hebt en toch iets lekkers op tafel wil zetten. Je kan het gerecht in de meeste gevallen al voorbereiden wanneer je daar wél tijd voor hebt en vervolgens doet de oven het werk als jij je liever bezighoudt met andere dingen. Zo plof je na het werk gewoon heerlijk op de bank met je favoriete serie, praat je de dag door met je gezin of leg je nog een laatste hand aan het huishouden of je werk. Je hoeft enkel te wachten op een piepje en je eten is klaar.
Toch is het gebruik van de oven niet altijd zo gemakkelijk als het lijkt. Er worden veel fouten gemaakt. Merk jij ook dat ovengerechten regelmatig mislukken? Of dat je oven niet optimaal werkt? Dan is dit meestal eenvoudig op te lossen. Met behulp van de volgende drie veelgemaakte fouten weet jij voortaan wat je niet moet doen en kan je de lekkerste ovengerechten op tafel te zetten. Succes gegarandeerd!
1. Goede hygiëne
Het lijkt misschien vanzelfsprekend om de oven goed schoon te houden. Toch wordt dit regelmatig vergeten. Ook omdat de oven eigenlijk achter dichte deuren zit. Na het bereiden van het eten sluit je de oven. Meestal in de veronderstelling dat je deze later nog wel reinigt. Dit wordt echter vaak vergeten. Hierdoor kunnen gevallen etensresten aankoeken, bacteriën zich verspreiden en nare luchtjes ontstaan. Dat is niet bepaald bevorderlijk voor je gerecht of gezondheid. Gebruik daarom na elke bereiding altijd een effectieve ovenreiniger en/of gebruik de schoonmaakstand op je oven. Het werkt vaak het best om de oven even lichtjes aan te zetten en te reinigen wanneer deze warm is. Zo kan vuil sneller worden verwijderd.
2. Verkeerde ovenschaal gebruiken
Het is goed om verschillende formaten ovenschalen te hebben. Als je de verkeerde ovenschaal gebruikt, bestaat de kans dat het gerecht niet helemaal zal garen. Dit zie je bijvoorbeeld duidelijk terug bij lasagne. Bij een te grote ovenschaal zal het deeg aan de zijkant rubberachtig worden. Zorg er daarom voor dat je echt verschillende bakvormen hebt, zodat je bij elk gerecht of baksel een geschikte kunt vinden.
3. Ongeduldig zijn
Een ongeduldige kok is vrijwel nooit een goede kok. Met bakken en koken moet je geduld hebben. Als je gaat overhaasten is de kans groot dat het mislukt. Zeker tijdens het bakken. Als je een taart of cake bakt, wil je bijvoorbeeld niet tussentijds steeds de oven openen. We begrijpen dat het heel verleidelijk is om even te kijken of deze goed oprijst, maar zo verstoor je enkel het proces. De temperatuur daalt in één klap heel snel, waardoor de baktijd langer wordt, het gerecht droger en je ook nog eens het risico loopt dat de taart inzakt. Houd de ovendeur tijdens het bakken daarom gewoon dicht. Check na de aanbevolen bereidingstijd wat er nog meer nodig is.